Παγκρήτια Τράπεζα: Μετά την αύξηση κεφαλαίου η Thrivest Holding ελέγχει το 32,38%
Με 65 εκατ. ευρώ η Thrivest Holding, συμφερόντων των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, απέκτησε το σύνολο των αδιάθετων, από τον πρώτο γύρο της αύξησης κεφαλαίου, νέων μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας και καθίσταται έτσι ο μεγαλύτερος μέτοχός της με ποσοστό 32,38%.
Παράλληλα, κύκλοι των τριών επιχειρηματιών σημειώνουν ότι διατηρείται και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει για την πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών και νυν Κεντρικής Μακεδονίας. Με τη συμμετοχή της Thrivest, το συνολικό ποσό που άντλησε η Παγκρήτια ανέρχεται στα 98,7 εκατ. ευρώ και αποκτά έτσι τα κεφάλαια που απαιτούνται για να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο. Υπενθυμίζεται πως η πρώην συνεταιριστική τράπεζα και τώρα ανώνυμος εταιρεία έχει εξαγοράσει την Τράπεζα Χανίων, ενώ σε εξέλιξη είναι συζητήσεις για την απόκτηση των ελληνικών δραστηριοτήτων της HSBC.
Κύκλοι της διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος, που παρακολούθησαν στενά την όλη διαδικασία και αξιολόγησαν θετικά την πρωτοβουλία της Thrivest, δηλώνουν στην «Κ» ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την εξέλιξη, σημειώνοντας πως ανοίγονται νέοι δρόμοι για την Παγκρήτια αλλά και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει, καθώς σε συνδυασμό με τις επικείμενες εξελίξεις στην Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας συγκροτείται ένας νέος πόλος ικανός να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά.
Πηγές με γνώση των όσων προηγήθηκαν εξηγούν στην «Κ» πως οι Δ. Μπάκος, Γ. Καϋμενάκης και Α. Εξάρχου, λίγο αφού εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, «περιήλθε εις γνώσιν τους και η προοπτική εισόδου τους και στην Παγκρήτια». «Κινούμενοι γρήγορα και μεθοδικά, εξασφάλισαν και απέκτησαν τον έλεγχο της τράπεζας», αναφέρουν στην «Κ» οι ίδιες πηγές.
Οι κ. Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου, έχοντας προχωρήσει νωρίτερα φέτος και στην εξαγορά ποσοστού 31,7% της εισηγμένης κατασκευαστικής Intrakat (όπου τη Δευτέρα δρομολόγησαν αύξηση κεφαλαίου ύψους 100 εκατ.) και ελέγχοντας και την ενεργειακή Volton, συγκροτούν πλέον έναν όμιλο με δραστηριότητες που εκτείνονται από τη ναυτιλία, τις κατασκευές, τα ακίνητα και τις παραχωρήσεις έως τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές και τώρα τις τράπεζες. Δηλώνουν, δε, πως η επένδυσή τους στην Παγκρήτια, μια κίνηση που αξιολογήθηκε, δρομολογήθηκε και εξελίχθηκε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, αποτυπώνει την εμπιστοσύνη τους «στις προοπτικές της τράπεζας να διεκδικήσει έναν σημαντικό ρόλο στο νέο τραπεζικό περιβάλλον με στόχο τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια».
Μετά την αύξηση κεφαλαίου η Thrivest Holding ελέγχει το 32,38% της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Η μέχρι τώρα μεγαλύτερη μέτοχος της Παγκρήτιας, η Lyktos Group, συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα, δεν εξάσκησε τα δικαιώματά της στον πρώτο γύρο της αύξησης, που αντιστοιχούσαν στο 20% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου, και περιορίζεται τώρα σε συμμετοχή της τάξεως του 11,2% (έχοντας εξαγοράσει και το μερίδιο της ΑΝΕΚ). Κύκλοι της διοίκησης της Lyktos δηλώνουν στην «Κ» ικανοποιημένοι που καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της Lyktos στη συνεταιριστική και οι κινήσεις που δρομολόγησε βοήθησαν στην εκδήλωση του σχετικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. «Κατά το τελευταίο διάστημα, από το καλοκαίρι και μετά αντιληφθήκαμε την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος και επιλέξαμε να μην ασκήσουμε τα δικαιώματά μας προκειμένου να αφήσουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον αυτό χωρίς η συμμετοχή μας στην αύξηση να περιορίζει το διαθέσιμο ποσοστό στους δυνητικούς επενδυτές. Καθώς τις τελευταίες λίγες μέρες διαπιστώσαμε πως το ενδιαφέρον αυτό ήταν ζωηρό και γόνιμο, δεν προχωρήσαμε σε πρόταση ώστε να μπορέσει η τράπεζα να αποκτήσει έναν και μόνον βασικό μέτοχο και να μην υπάρχουν δύο πόλοι εντός της γενικής συνέλευσης», αναφέρουν. Σημειώνεται πως στον πρώτο γύρο της τάξης κεφαλαίου συγκεντρώθηκαν 34,78 εκατ. με τη συμμετοχή επενδυτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο όμιλος Μουνδρέα, που απέκτησε το πακέτο μετοχών που ήλεγχε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος.
Πηγή: Καθημερινή