Γιατί εξοργίστηκε ο Μακρόν με τον Μπάϊντεν- Πώς το αμερικανικό LNG φθάνει στην Ευρώπη έως και 7 φορές ακριβότερο-Η ενεργειακή κρίση τροφοδοτεί την οικονομία των ΗΠΑ

 Γιατί εξοργίστηκε ο Μακρόν με τον Μπάϊντεν- Πώς το αμερικανικό LNG φθάνει στην Ευρώπη έως και 7 φορές ακριβότερο-Η ενεργειακή κρίση τροφοδοτεί την οικονομία των ΗΠΑ

FILE PHOTO: Model of LNG tanker is seen in front of the U.S. flag in this illustration taken May 19, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι εμπορικές και ενεργειακές πολιτικές των ΗΠΑ δημιούργησαν «διπλά πρότυπα» και η Ευρώπη έμεινε να πληρώνει υψηλότερες τιμές για το φυσικό της αέριο, σύμφωνα με έκθεση του OilPrice.com.

Οι ειδικοί σχετικά με τις τιμές ενέργειας επισημαίνουν πως ένα φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταναλώνεται στις ΗΠΑ κοστίζει 10$, ενώ στην Ευρώπη πωλείται έναντι 60-80$!

Τα σχόλια του Μακρόν έρχονται μετά από δύο εβδομάδες διαμαρτυριών που οργάνωσαν εργαζόμενοι στα γαλλικά διυλιστήρια πετρελαίου TotalEnergies και ExxonMobil. Η Γαλλία ήταν η τελευταία χώρα που αποχώρησε από τη Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας (ECT).

Τώρα έχει μετατραπεί σε καθαρό εισαγωγέα ενέργειας ενώ κάποτε ήταν καθαρός εξαγωγέας ενέργειας.

Ο Μακρόν είναι δυσαρεστημένος με την τιμή που πληρώνει για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που εισάγει η Γαλλία από τις ΗΠΑ. Απευθύνθηκε στις ΗΠΑ για το LNG για να αντισταθμίσει τον φθίνοντα πυρηνικό στόλο του και επίσης την πλήρη διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού.

Στις Βρυξέλλες, ο Μακρόν είπε ότι η βορειοαμερικανική οικονομία κάνει επιλογές «για λόγους ελκυστικότητας» που δημιουργούν διπλά πρότυπα (double standards). Επισήμανε ότι στο εσωτερικό οι ΗΠΑ απολαμβάνουν χαμηλές τιμές ενέργειας αλλά εξάγουν ενέργεια σε υψηλότερες τιμές.

Τόνισε επίσης ότι οι κρατικές ενισχύσεις για ορισμένους τομείς ανέρχονται έως και 80%, ενώ οι κρατικές ενισχύσεις απαγορεύονται βάσει της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ).

Ο Μακρόν νωρίτερα την εβδομάδα αναφέρθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Νορβηγία και είπε ότι ορισμένα έθνη καρπώνονται «τα πραγματικά υπερκέρδη» από τα «μη δεδουλευμένα εισοδήματα του γεωπολιτικού πολέμου».

Τα πρόσφατα σχόλια του Μακρόν αντικατοπτρίζουν επίσης τα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ. Οι δεσμοί είναι τεταμένοι λόγω της συμφωνίας AUKUS όπου οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία σχημάτισαν μια ομάδα και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα παράσχουν στην Αυστραλία οκτώ συμβατικά οπλισμένα αλλά πυρηνικά υποβρύχια.

Η Αυστραλία νωρίτερα είχε μια συμφωνία με τη Γαλλία σχετικά με τα πυρηνικά υποβρύχια. Ο Μακρόν αναμένεται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο και θα συζητήσει το θέμα της ενέργειας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Η έκθεση OilPrice.com αποκάλυψε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 421% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, αλλά οι τιμές του LNG εκτινάσσονται στα ύψη και αυξήθηκαν κατά 1094% μόνο τον Αύγουστο.

Όλες οι περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν επαρκείς ενεργειακούς πόρους για έναν «κανονικό» χειμώνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι περιοχές θα περάσουν τον χειμώνα χωρίς διακοπή, δήλωσε την Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας στη νέα ετήσια έκθεση αξιολόγησης του χειμώνα .

Οι εκκλήσεις για ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να επιτρέψουν σε όλες τις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεφύγουν αλώβητες από τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, αλλά τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα αυτόν τον χειμώνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσωρινές αυξήσεις στη ζήτηση καυσίμων, απειλώντας τη σταθερότητα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας .

Σχετικά Άρθρα