Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Πιο κοντά στην ένταξη τα Δυτικά Βαλκάνια
Το τελικό έγγραφο αναμένεται να υπογραφεί στις 3 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, όπου αναμένεται η συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και των άλλων δέκα χωρών που συμμετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου, καθώς και εκπροσώπων του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε πείσμα της δυστοκίας των τελευταίων ημερών στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλείται να βρει μια κοινή απάντηση στο ενεργειακό ζήτημα, οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιούν σημαντικές προόδους προς την κατεύθυνση της ένταξής τους στην ΕΕ. Πρόκειται για την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία, το Κόσοβο και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Δηλαδή, για τη βόρεια, βαλκανική γειτονιά μας.
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συμφωνούν για ταξίδια μεταξύ τους χωρίς βίζα, καθώς και για την αμοιβαία αναγνώριση πανεπιστημιακών πτυχίων και επαγγελματικών προσόντων, κάνοντας ένα βήμα προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ τόνισε, κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών που εμπλέκονται στη Διαδικασία του Βερολίνου, ότι πρόκειται για ιστορικά βήματα που αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων.
Με βάση όσα αναφέρουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Μπέρμποκ συμπλήρωσε πως «αυτό σημαίνει ότι φοιτητές από την Αλβανία μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δίπλωμά τους για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Βόρεια Μακεδονία και ότι ένας αρχιτέκτονας από τη Σερβία μπορεί να πάει και να εργαστεί στο Μαυροβούνιο. Άλλωστε, αυτό είναι το ζητούμενο της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς».
Στη συνάντηση, ειπώθηκε ότι το μεγαλύτερο όφελος από αυτή τη συμφωνία θα έχουν οι πολίτες από το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, που δεν μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα.
Το τελικό έγγραφο αναμένεται να υπογραφεί στις 3 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, όπου αναμένεται η συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και των άλλων δέκα χωρών που συμμετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου, καθώς και εκπροσώπων του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με την υπογραφή των συμφωνιών στην επόμενη συνάντηση τον Νοέμβριο, γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η ζωή των πολιτών γίνεται πιο εύκολη και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πρόκειται να διευκολυνθούν στην ανάπτυξή του στη Βαλκανική.
Open Balkans;
Η πρωτοβουλία Ανοικτά Βαλκάνια (Open Balkans) είναι μια πρωτοβουλία οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα, που οδήγησε στη δημιουργία κοινής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στην Αλβανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου τόνισαν ιδιαίτερα ότι η διαδικασία του Βερολίνου είναι μια συνολική πρωτοβουλία όπου όλες οι χώρες είναι ίσες και αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που, σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορούσε να εμφανιστεί ως εναλλακτική σε αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας Open Balkans.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πρωτοβουλία για τα Ανοικτά Βαλκάνια και έχουν καλέσει το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέρος της, αλλά ο απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ τόνισε ότι είναι μια οικονομική πρωτοβουλία που μπορεί να πετύχει μόνο εάν περιλαμβάνει και τα έξι κράτη τα Δυτικά Βαλκάνια ως ισότιμα μεταξύ τους.