Ύστατη προσπάθεια της Αθήνας για ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα στις αγορές για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου
Με την προσδοκία πως οι ισχυροί της Ευρώπης θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα λάβουν άμεσα αποφάσεις για κοινή ευρωπαϊκή λύση στο ενεργειακό πρόβλημα βρίσκεται ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή του παρέμβαση προσπαθήσε να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και δεν θα πρέπει να διαλιάζουν άλλο στη λήψη αποφάσεων.
Της ‘Αννας Καραβοκύρη
Προσερχόμενος στην Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο. Έχουμε πληρώσει στη Ρωσία αχρείαστα ποσά όσον αφορά τις υπερβολικές τιμών φυσικού αερίου» και επισήμανε πως τώρα είναι η ώρα να δράσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του πως θα πρέπει να σταλεί ένα σαφές και ενιαίο μήνυμα από τους 27 προς τις αγορές ενέργειας ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι οφείλουν να δράσουν αποφασιστικά, έχοντας στο οπλοστάσιό τους και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. Μάλιστα αυτό το έθεσε χθες και στην παρέμβαση του λέγοντας πως «η διαρροή και μόνο του σχεδίου για παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας αποτέλεσε μήνυμα προς την αγορά, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές».
- Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως η «Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της ισχυρής συμμαχίας των ευρωπαικών χωρών που ζητούν άμεσα παρεμβάσεις στο ενεργειακό ζήτημα» και προσθέτουν πως η πρόταση για πλαφόν κερδίζει έδαφος στους κόλπους της Ε.Ε.
Οι «27» φαίνεται να συμφωνούν με τις προτάσεις της Κομισιόν για την καταπολέμηση των υψηλών τιμών ενέργειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουν να πιέζουν τις Βρυξέλλες για νέες πρωτοβουλίες. Με βάση το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφωνεί με τις κοινές αγορές αερίου, τη δημιουργία νέου δείκτη αναφοράς για την τιμολόγηση του LNG έως τον Μάρτιο του 2023 και στο μεσοδιάστημα τη λειτουργία μηχανισμού διόρθωσης για τη θέσπιση δυναμικού ορίου τιμών για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.
Η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της δέσμης προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, της υλοποίησης. Τις τεχνικές λεπτομέρειες για τον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών θα τις οριστικοποιήσει το Ευρωπαικό Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας σε μια έκτακτη συνεδρίαση το Νοέμβριο.
Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. «Έχουμε δαπανήσει πάνω από 7 δισ. μόνο το 2022 -ένα σημαντικό μέρος των οποίων έχει προέλθει από τους ίδιους τους παραγωγούς ενέργειας- και με αυτόν τον τρόπο έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε αποδεκτά επίπεδα. Είναι εξάλλου κάτι το οποίο διαπιστώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες όταν λαμβάνουν τους λογαριασμούς τους. Βλέπουν το ποσό της επιδότησης και αντιλαμβάνονται τι θα πλήρωναν εάν δεν υπήρχε αυτή η σημαντική κρατική παρέμβαση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με την τιμή του ρεύματος ανέφερε ότι «ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει σταθερά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο ότι στους λογαριασμούς της ενέργειας. Το Σεπτέμβριο η Αθήνα ήταν δεύτερη πρωτεύουσα πιο φτηνή ανάμεσα σε 15 περίπου ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του σχεδίου μας με ισχυρή ενίσχυση στους ίδιους τους καταναλωτές. Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Φυσικά, ελπίζουμε ότι η ώρα των αποφάσεων ήρθε και η Ευρώπη θα παρέμβει».