Υποκλοπές: Οι επόμενες κινήσεις της αντιπολίτευσης μετά την καταγγελία για σκάνδαλο συγκάλυψης

 Υποκλοπές: Οι επόμενες κινήσεις της αντιπολίτευσης μετά την καταγγελία για σκάνδαλο συγκάλυψης

“Οι θεσμοί υπέστησαν ένα καίριο πλήγμα” αναμένεται να υποστηρίξει σήμερα στην ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας στη δημόσια συζήτηση ενός απόρρητου πορίσματος, μιας απόρρητης εξεταστικής επιτροπής. Η πλειοψηφία έκρυψε τους αυτουργούς και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που είχε την ευθύνη της ΕΥΠ. Η υπόθεση τώρα ανοίγει επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση που δεν καταθέτει τα όπλα.

Με το παράδοξο της σημερινής συζήτησης επι του πορίσματος στην ολομέλεια οι βουλευτές να συζητούν δημόσια για κάτι «απόρρητο» γράφεται ο επίλογος στο πρώτο κεφάλαιο του κυβερνητικού σκανδάλου των παρακολουθήσεων στο οποίο τελικά φρόντισε να πάρει μέρος και να γίνει και αυτουργός και ολόκληρη η ΝΔ.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η ενορχήστρωση της συγκάλυψης χρεώνεται πλέον στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και αμέσως μετά με την παρακολούθηση του νίκου Ανδρουλάκη.

  • Με την ανοχή των γαλάζιων βουλευτών όπως είχε εξάλλου προειδοποιήσει του βουλευτές της συμπολίτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ έγινε συναυτουργό και από σκάνδαλο μητσοτάκη έγινει πλέον σκάνδαλο ΝΔ.

Αυτό που αναμένεται να ακουστεί από την αντιπολίτευση είναι ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης με νομότυπες διαδικασίες και το ίδιο ενιαίο κέντρο των παρακολουθήσεων έκανε χρήση και του λογισμικού predator.

Κι αυτό γιατί οι συμπτώσεις ήταν πολλές και η αλληλουχία των γεγονότων βοά. Στις δυο παρακολουθήσεις της ΕΥΠ των κυρίων Ανδρουλάκη και Κουκάκη ακολούθησε η επιμόλυνση των κινητών τους από το predator ενώ το ίδιο μολυσμένο μηνυμα εστάλη και στον Χρήστο Σπίρτζη όταν εκείνος άρχισε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για τη λειτουργία της ΕΥΠ, συμπτωματικά μετά από σχετικό δημοσίευμα και σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

  • Κι αυτά την ώρα που ο Γρηγόρης Δημητριάδης, το άλλοτε δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη και εξάδελφός του που καρατομήθηκε ως ο υπεύθυνος που δεν γνώριζε τίποτα για τα έργα και τις ημέρες του εκλεκτού και φυτευτού στην ΕΥΠ Κοντολέοντα, αποκαλυπτόταν με μπαράζ δημοσιευμάτων από ερευνητές δημοσιογράφους η σχέση του με τους ιδιοκτήτες των εταιρειών που έφεραν μεσω της intellexa το predator στην Ελλάδα.

Εξάλλου ο κ. Δημητριάδης πήρε και το σχετικό βραβείο SLAPP Πολιτικού της Χρονιάς από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση CASECoalition που ασχολείται με ζητήματα φίμωσης και καταχρηστικές αγωγές.

Το βραβείο πήγε στον κ. Δημητριάδη ακριβώς γιατί οι αγωγές μισού εκατ. € αφορούσαν στις αποκαλύψεις των ReportersUnited, της Εφημερίδας των Συντακτών και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη.

Και αυτόν όμως παρά τις αποκαλύψεις αλλά και τις εξόφθαλμες ευθύνες του στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη η πλειοψηφία τόσο στην επιτροπή Θεσμών όσο και στην εξεταστική φρόντισε να τον καλύψει και να τον προστατέψει, παρέχοντας ουσιαστικά ένα δίχτυ προστασίας στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

  • Ουσιαστικά αυτό που αναμένεται σήμερα να καταλογίσει στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρψηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρά η πλήρης καταπάτηση του Συντάγματος και ο πλήρης ευτελισμός του ίδιου του Κοινοβουλίου με την πρωτοφανή για τα πολιτικά χρονικά επίκληση του απορρήτου.

Σε όλο το νομικό κόσμος ο μόνος που μιλούσε και επιχειρηματολογούσε για το απόρρητο και το κατά πόσο αυτό δεσμεύει τα στελέχη της ΕΥΠ ή τον ίδιο ή τον κ. Δημητριάδη ή ακόμη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό δεν ήταν άλλος από τον κ. Γεραπετρίτη.

Πάντως την ίδια τακτική θα ακολουθήσει και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και το κρυφτό θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές.

  • Η αντιπολίτευση δεν παρατά τα όπλα και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει με κάθε μέσο και μέχρι τέλους την αποκάλυψη της υπόθεση και των υπευθύνων, ιδιαίτερα του παρακρατικού όπως το έχουν χαρακτηρίσει μηχανισμού και κυκλώματος που παρακολουθούσε είτε για είτε με την ΕΥΠ.

Επόμενος σταθμός η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με την κλήση εκ νέου όλων των εμπλεκόμενων, ΔημητριάδηKοντολέοντα, Δεμίρη και των ιδιοκτητών των εταιρειών που συνδέονται απευθείας ή έμεσμα με την Intellexa.

Τώρα ανοίγει η ουσία της διερεύνηση επιμένουν πηγές της Κουμουνδούρου με αφορμή και την υπόθεση της παρακολούθησης Σπίρτζη με το παράνομο λογισμικό.

Σχετικά Άρθρα