Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον φοιτητή – Πώς σώθηκε ο 19χρονος πέφτοντας από τον τρίτο όροφο του ΑΠΘ

 Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον φοιτητή – Πώς σώθηκε ο 19χρονος πέφτοντας από τον τρίτο όροφο  του ΑΠΘ

Ο φοιτητής που είχε στοιβαχτεί σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, έπεσε από τον τρίτο όροφο καθώς καθόταν στο περβάζι παραθύρου. Ο 19χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου σε σταθερή κατάσταση με πολλαπλά κατάγματα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, ο φοιτητής έπεσε από το παράθυρο αίθουσας του 3ου ορόφου του κτιρίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Όπως επισημαίνουν μάρτυρες γλίτωσε τα χειρότερα καθώς έπεσε στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, η οποία όπως διακρίνεται και σε φωτογραφίες, έχει υποστεί βαθούλωμα.

Οι φοιτητές κατήγγειλαν στο grtimes.gr ότι στο συγκεκριμένο μάθημα της νομικής (Ενοχικό Δίκαιο) συμμετέχουν φοιτητές και από μεγαλύτερες χρόνιες, ενώ έχουν γίνει και συμπτύξεις τμημάτων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των φοιτητών που προσέρχονται στην αίθουσα για το συγκεκριμένο μάθημα να ξεπερνάει το επιτρεπτό όριο.

«Φοιτητές κάθονται στο πάτωμα και στα περβάζια γιατί δεν χωράνε στις θέσεις για να παρακολουθήσουν το μάθημα. Οι συνθήκες είναι τραγικές, ωστόσο το σημερινό περιστατικό ξεπέρασε και το χειρότερο σενάριο. Από θαύμα γλίτωσε το παιδί» ανέφερε φοιτήτρια.

  • «Οι αίθουσες δεν επαρκούν, για να κάθονται όλοι οι φοιτητές, με αποτέλεσμα κάποιοι, για να μη χάσουν το μάθημα, να αναγκάζονται να το παρακολουθήσουν καθισμένοι στα περβάζια των παραθύρων. Αυτό ακριβώς συνέβη και στο συμφοιτητή μας, οποίος έπεσε από το παράθυρο εν ώρα μαθήματος, ενώ παρακολουθούσε το μάθημα του ‘’Γενικού Ενοχικού’’», είπε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Τάσος Παπαδόπουλος.

Οι φοιτητές είναι οργισμένοι από αυτήν την εξέλιξη και καταγγέλλουν τις συνθήκες στο ΑΠΘ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Φοιτητών της Νομικής Σχολής θα προχωρήσει την Τετάρτη στις 10:00 σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κοσμητεία της σχολής και δύο ώρες αργότερα θα διαμαρτυρηθούν έξω από την πρυτανεία.

Υπενθυμίζεται ότι στην αυθόρμητη πορεία διαμαρτυρίας που έγινε την Τρίτη, οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με κρότου λάμψης και ανθρωποκυνηγητό εντός του campus.

  • «Η είδηση για τον φοιτητή της Νομικής του ΑΠΘ που προσπαθώντας να παρακολουθήσει μάθημα σε υπερπλήρη αίθουσα της σχολής του, σκαρφάλωσε στο περβάζι κι από εκεί γλίστρησε στο κενό με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του, είναι σοκαριστική» σημειώνει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όπως σημειώνει, «ο άτυχος νέος διέφυγε τον κίνδυνο, αλλά, δυστυχώς και αυτό το επεισόδιο αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υποδομές του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη αίθουσα χωρητικότητας 150 ατόμων, είχαν συνωστιστεί πάνω από 200 φοιτητές για μάθημα. Αιτία η έλλειψη καθηγητών που υποχρεώνει σε πολυπληθείς συμπτύξεις και συγχωνεύσεις.

Σε αυτό το σημείο οδηγεί τα Πανεπιστήμιά μας και την εκπαίδευση η κυβέρνηση της ΝΔ με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την αδιαφορία για νέες υποδομές, αίθουσες και εργαστήρια: 100 εκ. ευρώ είναι η ετήσια κρατική επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια. Όσα δηλαδή θα δίνει η κυβέρνηση στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία (30 εκ.) και στα σκάνδαλα με την ανάθεση σε ιδιώτες έργων που ήδη παρέχονται από δημόσιους εκπαιδευτικούς και τεχνολογικούς φορείς (πάνω από 65 εκ.)».

  • «Αυτή η πολιτική κοστίζει ακριβά στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Δυστυχώς, έχει και τραγικές συνέπειες. Σαν αυτή που ζήσαμε σήμερα.

Σε αυτή την πολιτική της κοινωνικής αναλγησίας και της πρωτοφανούς αδιαφορίας και ανικανότητας, δίνουν απάντηση οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι φοιτητές. Με τη συνεχή προσπάθεια για μάθηση και έρευνα, με τις διεθνείς διακρίσεις, με τους αγώνες για καλύτερες συνθήκες ζωής και σπουδών, για να μείνουν όρθια τα δημόσια Πανεπιστήμια, απέναντι στον αυταρχισμό και τη νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση της κυβέρνησης» καταλήγει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σχετικά Άρθρα