Σύγχυση και αντιφάσεις στις επιδοτήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

 Σύγχυση και αντιφάσεις στις επιδοτήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Αλλοπρόσαλλη φαίνεται η τακτική των επιδοτήσεων στα καύσιμα από την κυβέρνηση, δείγμα, πιθανώς, της αγωνίας να καλυφθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού (και εκλογικά κοινά όπου η Ν.Δ εμφανίζει πρόβλημα, όπως στην Βόρεια Ελλάδα).

Ενώ, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την επιστροφή της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης (η διακοπή του οποίου εκτόξευσε την τιμή στην αντλία), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περίπου το διέψευσε. Όμως το μέτρο της επιδότησης επιστρέφει, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την λήξη της εφαρμογής του.

Βεβαίως, οι επιδόσεις στην είσπραξη εσόδων είναι θετικές και στο εννιάμηνο μπήκαν στα δημόσια ταμεία περίπου 5 δισ επιπλέον. Από την άλλη, όπως επισημαίνει η “Καθημερινή”, στις επιδοτήσεις περιλαμβάνεται και διπλάσιο επίδομα για όσους εγκαταλείπουν άλλα καύσιμα για να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο. Ήτοι, να αλλάξουν την χρήση καυστήρων φυσικού αερίου με χρήση πετρελαίου. Πέραν του ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατο (λόγω κόστους και τεχνολογίας) για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο -έχοντας υιοθετήσει την προτροπή του κράτους πριν αρκετά χρόνια-, εύλογο είναι το ερώτημα γιατί να πράξουν κάτι τέτοιο όταν η πρόβλεψη είναι πως η τιμή του φυσικού αερίου κινείται πτωτικά, και η χρήση του συμφέρει, ενώ η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει συνεχώς- ειδικά μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ να περικόψει την παραγωγή.

Ακατανόητα πράγματα…

Σχετικά Άρθρα