#Metoo: Τι έχει συμβεί με τους πρωταγωνιστές, πέντε χρόνια μετά;

 #Metoo: Τι έχει συμβεί με τους πρωταγωνιστές, πέντε χρόνια μετά;

Καθώς το κίνημα #MeToo απέκτησε δύναμη τυφώνα πριν από πέντε χρόνια, ο Αλ Φράνκεν ήταν ένας από τους πρώτους που παρασύρθηκαν. Ο αμερικανός γερουσιαστής για τη Μινεσότα παραιτήθηκε υπό την πίεση των Δημοκρατικών συναδέλφων τον Δεκέμβριο του 2017, αφού οκτώ γυναίκες είπαν ότι τις είχε αγγίξει ή τις φίλησε ακατάλληλα.Η έρευνα της WashongtonPost έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σήμερα, ο Franken αντιπροσωπεύει τα διφορούμενα και ποικίλα αποτελέσματα του κινήματος. Ο Φράνκεν είπε ότι μετανιώνει που παραιτήθηκε . Πολλοί από τους υποστηρικτές του αισθάνονται το ίδιο.

Και αντί να βυθιστεί στην απαξίωση, ο βετεράνος κωμικός και συγγραφέας του «Saturday Night Live» έχει ξαναχτίσει μεγάλο μέρος της καριέρας του. Δεν έχει επιστρέψει στη Γερουσία, αλλά φιλοξενεί ένα δημοφιλές podcast και γεμίζει θέατρα σε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα ομιλιών (διαφημίζεται, με το χιούμορ του Franken, ως ο «Μόνος πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ σε περιοδεία»).

Οι προσπάθειες καταγραφής των ανδρών υψηλού προφίλ που κατηγορούνται για σεξουαλική παρενόχληση ή παρενόχληση ήταν εξαντλητικές. Οι New York Times μέτρησαν 201 άνδρες μέχρι τα τέλη του 2018. Το Vox συνέταξε ένα ρόστερ με 262 προτού σταματήσει να ενημερώνει τη λίστα το 2019.

Η Γκρέτσεν Κάρλσον υποστηρίζει: «Μιλάμε για την αποκατάσταση των ανδρών», είπε η πρώην παρουσιαστής του Fox News σε συνέντευξή της, «αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι, «Πού είναι όλες οι γυναίκες και γιατί δεν εργάζονται ξανά;» ”

Η Carlson μήνυσε τον πρόεδρο του δικτύου και συνιδρυτή Roger Ailes για σεξουαλική παρενόχληση το 2016. Η Fox διευθέτησε την καταγγελία της για 20 εκατομμύρια δολάρια , αλλά οι ρόλοι της στην εκπομπή ήταν λίγοι από τότε. Άλλες γυναίκες λένε ότι η ζωή και η καριέρα τους διαταράχθηκαν για πάντα από την παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Αλλά η εξέταση των διαφορετικών αποτελεσμάτων για τους κατηγορούμενους αποκαλύπτει ορισμένα πρότυπα. Η ουσία και ο αριθμός των κατηγοριών βοήθησαν πολύ στο να καθοριστεί εάν επέστρεψαν ή όχι. Το ίδιο και τα ευρήματα των μεταγενέστερων ερευνών. Το καθεστώς και η ισχύς του κατηγορουμένου και των κατηγόρων του είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες. (Ο Γουάινστιν, για παράδειγμα, ήταν λιγότερο διάσημος στους μέσους Αμερικανούς από ορισμένες από τις ηθοποιούς που είπαν ότι τους παρενόχλησε ή τους επιτέθηκε.)

Η πολιτική μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Το 2018, η Christine Blasey Ford κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας ότι ο Brett M. Kavanaugh την καθήλωσε σε ένα κρεβάτι και προσπάθησε να βγάλει τα ρούχα της όταν ήταν και οι δύο έφηβοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άντεξε τις κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά από πολλές γυναίκες και κέρδισε την προεδρία το 2016. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ένας δικαστής άνοιξε τον δρόμο για να καθαιρεθεί σε μια αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση από έναν συγγραφέα που λέει ότι τη βίασε τη δεκαετία του 1990.

Ο χρόνος, ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι κρίσιμος. Οι αποκαλύψεις για τον Γουάινστιν προκάλεσαν μια έκρηξη κατηγοριών εναντίον άλλων ανδρών από θύματα που είχαν κρατήσει τις ιστορίες τους ιδιωτικές για χρόνια ή δεκαετίες.

Αλλά με το πέρασμα του χρόνου, λίγη από τη θερμότητα γύρω από το #MeToo διαλύθηκε. Ο Μπιλ Μάρεϊ, για παράδειγμα, φέρεται να διευθέτησε έναν ισχυρισμό για «ανάρμοστη συμπεριφορά» σε μια ταινία που γυρίστηκε τον Απρίλιο, πληρώνοντας στον κατήγορό του 100.000 δολάρια. Θα είχαν αφήσει οι ισχυρισμοί μεγαλύτερο σημάδι στον κύκλο των ειδήσεων και στη δημόσια εικόνα του Murray, στο απόγειο του #MeToo;

Ο Γουάινστιν, τώρα σε φυλακή της πολιτείας της Νέας Υόρκης ενώ αντιμετωπίζει άλλη μια δίκη στην Καλιφόρνια, είναι μεταξύ ενός μικρού αριθμού που μπήκε στη φυλακή μετά από ισχυρισμούς #MeToo. Ο ηθοποιός Ντάνι Μάστερσον είναι προγραμματισμένος για ποινική δίκη με την κατηγορία του βιασμού στο Λος Άντζελες αυτόν τον μήνα. Ο R. Kelly — που κρίθηκε αθώος για παιδική πορνογραφία το 2008 αφού το φερόμενο θύμα αρνήθηκε να καταθέσει — διώχθηκε εκ νέου το 2019 με τη μαρτυρία πολλών γυναικών και ανδρών που είπαν ότι τους κακοποίησε σεξουαλικά. Τώρα εκτίει χρόνο στη Νέα Υόρκη ενώ περιμένει την καταδίκη του στο Ιλινόις. (Ο Μπιλ Κόσμπι πέρασε σχεδόν τρία χρόνια πίσω από τα κάγκελα προτού το εφετείο αναίρεσε την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε γυναίκα — ένας από τους δεκάδες που δημοσίευσαν τις ιστορίες τους για τον Κόσμπιπριν πάρει δύναμη το κίνημα #MeToo.)

Πηγή: Washington Post

Σχετικά Άρθρα