Πανούσης στο libre: Ένεση αυτοπεποίθησης οι… κίνδυνοι “Τερατογένεσης”
«Περισσότερο ως ιδεολογικό ναρκισσισμό ή ένεση αυτοπεποίθησης εκλαμβάνω τις παραινέσεις Αυτοδυναμίας και τους κινδύνους Τερατογένεσης από τους ‘‘κακούς αντιπάλους’’ παρά ως ορθολογική προσέγγιση», λέει στη συνέντευξή του στο libre ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, στο πλαίσο του αφιερώματος με θέμα “Αυτοδυναμία ή Κυβερνήσεις Συνεργασίας”.
Όπως τονίζει «το ζητούμενο για την Ελλάδα στη μεταπολεμική εποχή είναι η εθνική ακεραιότητα, η ασφάλεια και οι ελευθερίες, η κοινωνική δικαιοσύνη, η εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, η στήριξη των αδύναμων, η ισόρροπη ανάπτυξη και όχι βέβαια τα πειράματα νέων διχασμών ή τριχασμών».
–Έχουμε μπει σε μια περίοδο προεκλογικής εκστρατείας που θα διαρκέσει σχεδόν έξι μήνες ακόμη. Μπορεί με κάποιο τρόπο αυτό να συμβάλει στη συζήτηση για πιθανές συνεργασίες;Ακούμε τον πρωθυπουργό να θέτει επίμονα το ζήτημα της αυτοδυναμίας της ΝΔ, για να μην κινδυνεύσει η χώρα από “τερατογενέσεις”. Πιστεύετε ότι με αυτό το δίλημμα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να “εκβιάσει” το ΠΑΣΟΚ ή να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ;
Είναι ιστορικά, θεωρητικά, πολιτικά και ιδεολογικά δυσχερές να κρίνουμε ποιες‘συνεταιριστικές’ κυβερνήσεις του πρόσφατου παρελθόντος (ΝΔ-ΚΚΕ-ΣΥΝ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) είχαν χαρακτηριστικά ‘τερατογένεσης’ και προφανώς ποια στοιχεία του παρόντος συγκλίνουν στην υιοθέτηση ή απόρριψη τέτοιων μορφωμάτων τρικέφαλης ηγεσίας ή διπολικής περίπτωσης Δόκτωρ Τζέκυλ και Μίστερ Χάυντ.