ΠΟΥ και ECDC προειδοποιούν για νέο κύμα λοιμώξεων COVID-19 στην Ευρώπη

 ΠΟΥ και ECDC προειδοποιούν για νέο κύμα λοιμώξεων COVID-19 στην Ευρώπη

Ένα νέο κύμα λοιμώξεων από τη νόσο COVID-19 φαίνεται να έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη, καθώς τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται σε όλες τις χώρες, ανέφεραν την Τετάρτη (12/10) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Tης Ρούλας Σκουρογιάννη

«Αν και δεν είμαστε στο σημείο που βρισκόμαστε πριν από ένα χρόνο, είναι σαφές ότι η πανδημία της COVID-19 δεν έχει ακόμη τελειώσει», ανέφεραν σε κοινή δήλωση ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge, και ο διευθυντής του ECDC, Andrea Ammon.

«Δυστυχώς, βλέπουμε τους δείκτες να αυξάνονται ξανά στην Ευρώπη, υποδηλώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα μολύνσεων».

Αύξηση 8% των κρουσμάτων σε μία εβδομάδα

Τα περιφερειακά δεδομένα του ΠΟΥ έδειξαν ότι η Ευρώπη κατέγραψε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου, σημειώνοντας αύξηση 8% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία έχουν προειδοποιήσει ότι η κόπωση και η σύγχυση σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια πιθανότατα θα περιορίσουν τον αριθμός των ενισχυτικών εμβολιασμών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά της COVID-19

Αυτό το δεδομένο ανέφεραν στην ενημέρωσή τους ο ΠΟΥ και το ECDC. Κάλεσαν, μάλιστα, τις ευρωπαϊκές χώρες να χορηγήσουν εμβόλια τόσο για τη γρίπη όσο και για τον COVID-19 πριν από την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων εποχικής γρίπης.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ανέφεραν ο ΠΟΥ και το ECDC, προσθέτοντας ότι οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων άνω των 60 ετών, των εγκύων γυναικών και εκείνων με συννοσηρότητες, θα πρέπει να εμβολιαστούν τόσο κατά της γρίπης όσο και κατά της COVID-19.

Σχετικά Άρθρα