Πλαφόν: Η Γερμανία “καίει” την πρόταση των “15” και προωθεί κοινό σχέδιο με την Ολλανδία- Τι θα ανακοινώσει στις 18 Οκτωβρίου η Φον ντερ Λάϊεν
Χωρίς να βγει λευκός καπνός ολοκληρώθηκε το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, χτες. Από αυτό, οι βεβαιότητες που προκύπτουν αφορούν κυρίως όσα ΔΕΝ θα περιλαμβάνονται στο τελικό πακέτο μέτρων: Το πλαφόν στο φυσικό αέριο με τη μορφή της πρότασης που κατέθεσε η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των χωρών όπως προέβλεπε η γαλλο-ιταλική πρόταση.
Αντίθετα φαίνεται να υιοθετείται η γερμανο-ολλανδική πρόταση, ενισχυμένη με την ιδέα της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, αλλά …για τον χειμώνα του 2023-24. Στην αλυσίδα των συζητήσεων, τρεις οι επόμενοι σταθμοί, η ερχόμενη Κυριακή, που η Κομισιόν θα παρουσιάσει την οριστική δέσμη μέτρων για την ενεργειακή κρίση, η Σύνοδος Κορυφής στις 20 Οκτωβρίου, για την τελική πολιτική συμφωνία, και νέα έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας το Νοέμβριο, για τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με την ανάλυση του KReport, γερμανικής «κοπής» θα είναι όπως όλα δείχνουν η δέσμη μέτρων για την μείωση των τιμών του φυσικού αερίου που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στις 18 Οκτωβρίου και θα συζητηθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στα τέλη του μήνα στις Βρυξέλλες, με στόχο να υιοθετηθούν με τη μορφή ενός ακόμα Κανονισμού που θα ψηφιστεί με διαδικασίες -εξπρές μέσα στο Νοέμβριο.
Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον περιέγραψε τους βασικούς άξονες των μέτρων στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας στην Πράγα. Ξεκαθάρισε ότι αυτά θα περιλαμβάνουν εναλλακτικό του TTF δείκτη τιμολόγησης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μηχανισμό κοινών προμηθειών φυσικού αερίου (που θα εμπεριέχει και στοιχεία υποχρεωτικότητας που προβληματίζουν τις εταιρείες του κλάδου…), συμφωνίες αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών για διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού και «προσωρινό μηχανισμό μείωσης των τιμών» του καυσίμου αν δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τους αξιόπιστους προμηθευτές της ώστε να επιτύχει χαμηλότερες τιμές.
Οι δηλώσεις της κ. Σίμσον είχαν έντονο το στοιχείο της…δημιουργικής ασάφειας αναφορικά με το εάν η δέσμη των μέτρων θα περιέχει και κάποιου είδους πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο πιθανώς «κρύβεται» -και συνοδεύεται από αυστηρούς όρους- στην προσεκτική διατύπωση περί «προσωρινού μηχανισμού μείωσης των τιμών». «Θα διευκρινίσουμε πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός και τα ρίσκα που αναπόφευκτα συνεπάγεται», δήλωσε η Επίτροπος. Κατέστησε ωστόσο απόλυτα σαφές, μένοντας πιστή στη γερμανική «γραμμή» ότι οι όποιες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου θα πρέπει να συνοδευτούν υποχρεωτικά με περαιτέρω μείωση της ζήτησης του καυσίμου, που θα πηγαίνει πολύ παραπέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. «Μια επιλογή είναι να πυροδοτηθεί ο ευρωπαϊκός συναγερμός ώστε να γίνει υποχρεωτικός ο στόχος της μείωσης του 15%. Μπορεί όμως να απαιτηθεί διαφορετική προσέγγιση ή περαιτέρω μέτρα, για να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού. Ό,τι πρωτοβουλίες πάρουμε για τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να στείλουν λάθος σήματα που θα αυξήσουν την κατανάλωση του καυσίμου…», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Reutrers, η κ. Σίμσον είπε ότι «θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο αν μπορούμε να προχωρήσουμε με την ιδέα επιβολής πλαφόν για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται μόνο για την ηλεκτροπαραγωγή, εάν υπάρχει μια ευρεία πλειοψηφία χωρών που στηρίζουν το μέτρο αυτό». Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει ρητές αντιρρήσεις για τον συγκεκριμένο τύπο πλαφόν. Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση της Συνόδου φαίνεται να έφερε τους «27» πιο κοντά με τις θέσεις Γερμανίας και Ολλανδίας (που κυκλοφόρησαν χθες το πρωί έγγραφο με δέκα προτάσεις «no regret» όπως τις χαρακτήρισαν…άνευ πλαφόν), Την ίδια στιγμή, παρακάμφθηκε διπλωματικά το ευρύτερο δυναμικό πλαφόν για το οποίο άσκησε ισχυρές πιέσεις το μπλοκ των 15 χωρών (στο οποίο έχει ενταχθεί η Ελλάδα), προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο συγκεκριμένης πρότασης από την Επιτροπή, στόχος που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Το επόμενο «ημίχρονο» θα παιχτεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Εάν εκεί επιτευχθεί πολιτική συμφωνία επί του νέου «πακέτου», οι λεπτομέρειες θα κλείσουν σε νέα έκτακτη Σύνοδο των ΥΠΕΝ εντός του Νοεμβρίου, που έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα συγκαλέσει η τσεχική προεδρία της ΕΕ.
Πηγή: K-Report