Κρίσιμη εβδομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ – Στην Κεντρική Επιτροπή το σχέδιο για “άνοιγμα” σε τοπική αυτοδιοίκηση και συνδικαλισμό

 Κρίσιμη εβδομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ – Στην Κεντρική Επιτροπή το σχέδιο για “άνοιγμα” σε τοπική αυτοδιοίκηση και συνδικαλισμό

Αυτοδιοίκηση και συνδικαλιστικός τομέας είναι τα δυο πεδία στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει στέρεες βάσεις για την επανεκκίνηση που αναζητά στη μεταμνημονιακή εποχή. Το ζήτημα καταγράφεται από κορυφαία στελέχη και ως ζήτημα πολιτικής επιβίωσης.

Το θεαματικό μπλοκ για τα δεδομένα του κόμματος που συγκέντρωσε στην πλατεία Κλαυθμώνος στην απεργία της εργατικής πρωτομαγιάς του 2021, με τον νόμο Χατζηδάκη τότε να συσπειρώνει χιλιάδες εργαζομένων απέναντι στην κυβέρνηση εγγράφεται ως μια κορυφαία στιγμή για τον κομματικό μηχανισμό της Κουμουνδούρου.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Είχαμε γράψει τότε για το «reunion της ΠΑΣΠ» όπως το περιέγραφαν τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το μπλοκ της πορείας με πολλούς πρώην πράσινους συνδικαλιστές να συσπειρώνονται πέριξ του Αλέξη Τσίπρα.

  • Ωστόσο αυτό ακόμη δεν έχει μεταφραστεί σε δυνάμεις ανάμεσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους συσχετισμούς στα σωματεία και τις συνδικαλιστικές άλλες επαγγελματικές οργανώσεις.

Δεν είχαν άλλωστε περάσει παρά ελάχιστοι μήνες από όταν ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη Συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ και στην ερώτηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «ακούγεται» από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα ένα χρόνο μετά την επικράτηση της ΝΔ, δήλωνε τότε ότι η στόχευσή από το κόμμα του είναι να καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς στην τοπική αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό. Σε εκείνη την απάντησή του μάλιστα είχε παραδεχτεί τη σημαντική υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς τους δυο χώρους.

Ήδη η προετοιμασία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της τοπικής αυτοδιοίκησης λαμβάνει ένα χαρακτήρα γενικής επιστράτευσης των μελών και ανοίγματος σε όλα τα ακροατήρια. Για να επιτευχθεί ο στόχος, από την Κουμουνδούρου επιχειρείται μια προσπάθεια υπερκομματικής προσέγγισης των υποψηφίων σε Περιφέρειες και Δήμους. Κατά βάση θα αποφευχθεί η λογική των χρισμάτων και η στήριξη ή οι συνέργειες θα γίνουν στην βάση της από τα κάτω όπως σημειώνουν συνεννόησης και συναντίληψης.

  • Μάλιστα κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά και τον πολιτικό σχεδιασμό απαντώντας στο ερώτημα αν το εύρος αυτών των συνεργασιών στο άξονα αριστερά δεξιά εκφεύγει του κέντρου στα δεξιότερα πως θα μπορέσει αυτό να γίνει αποδεκτό είτε από τη βάση είτε από το ίδιο το κόμμα η απάντησή του ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής.

«Είμαστε σε περιβάλλον Μητσοτάκη και για εμάς το ζήτημα του ανοίγματος και της αλλαγής κατεύθυνσης και στην κοινωνία είναι ζήτημα επιβίωσης».

Τα ανοιχτά ψηφοδέλτια είναι μια διαδικασία που μπορεί να προκαλεί αμηχανία μέσα στο κόμμα ωστόσο όπως παραδέχονται όλοι στην Κουμουνδούρου η διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση είναι σχεδόν μηδενική και η αφετηρία πολύ πίσω από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν διαχρονικά αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες.

  • Όπως διευκρίνιζε στέλεχος με ευθύνη στη κατάρτιση των ψηφοδελτίων το άνοιγμα θα είναι από τα κάτω προς τα πάνω. Αυτό ουσιαστικά είναι και εκ των ων ουκ άνευ καθώς οποιαδήποτε συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει έστω την ανοχή της τοπικής οργάνωσης και εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποφεύγοντας την ονοματολογία για πιθανούς υποψήφιους μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι επίκεινται γενναίες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα και όπως έχει επισημανθεί η προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές θα είναι ένα θερμοκήπιο ευρύτερων συναινέσεων στη κοινωνία που θα αποτυπωθούν πρώτα στη μεγάλη κάλπη της απλής αναλογικής.

Τα κριτήρια της επιλογής υποψηφίων έχουν ανοίξει αλλά όλα συγκλίνουν σε ένα κοινό παρονομαστή που φτάνει σε στήριξη ακόμη και ενός «δεξιού» υποψηφίου με την προϋπόθεση αυτός να είναι ένας «έντιμος δεξιός».

Διήμερη ΚΕ

Εντός της εβδομάδας λοιπόν θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία με το κλίμα να θυμίζει παραμονές του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ όταν και ο Αλέξης Τσίπρας πατούσε γκάζι στο μετασχηματισμό του κόμματός του.

  • Το νέο κόμμα που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά τις εκλογικές διαδικασίες από τη βάση για πρώτη φορά και πρωτοποριακά για την εκλογή της νέας ΚΕ από την κομματική βάση έχει πλέον και άλλες υποχρεώσεις επισημαίνουν τώρα όσοι συντάχθηκαν χωρίς αστερίσκους με το εγχείρημα των ανοιχτών εκλογικών διαδικασιών.

Όπως αναμένεται να επισημάνει και η ηγεσία του κόμματος στην πρώτη  συνεδρίαση της ΚΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη του ως το μεγαλύτερο κόμμα αυτή τη στιγμή στη χώρα για να εκφράσει και να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις γύρω του ως ηγετικός πολιτικός φορές στην πορεία συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Σχετικά Άρθρα