Διπλός στόχος στην Πράγα: Ελληνοτουρκικά και μέτρα για την ενέργεια – Έως αδύνατο εκτός απροόπτου τετ α τετ με Ερντογάν
Με προσδοκίες για εθνικά και κοινωνικά οφέλη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός σήμερα στην Πράγα για την άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να έχει εθνικά οφέλη από την παρουσία του Ερντογάν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας και κοινωνικά οφέλη από την λήψη ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την απόφαση του Τούρκου προέδρου να παρίσταται στις εργασίες της Συνόδου καθώς πιστεύουν ότι στην Τσεχία ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε «δικό του γήπεδο».
Της Άννας Καραβοκύρη
Θεωρούν ότι ο Ερντογαν στην Σύνοδο θα είναι απομονωμένος από τους ευρωπαίους λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του έναντι τη Ελλάδας και της αντισυμμαχικής συμπεριφοράς του στο θέμα της Ρωσικής εισβολής. Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει χτίσει γερές συμμαχίες με τους ευρωπαίους ομολόγους του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανεξαρτήτως της παρουσίας Ερντογαν θα μείνει πιστός στην γραμμή της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα θέσει στους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε τις τουρκικές προκλήσεις όχι ως διμερή διένεξη, μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας αλλά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως σοβαρή περίπτωση αναθεωρητικής τακτικής, ταυτίζοντας την στάση της Τουρκίας με αυτή της Ρωσίας.
- Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως όλο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική πλευρά έχει λάβει μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων, όπως είναι οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας, τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, η αποστολή βοήθειας στην Ουκρανίας, με τις οποίες οικοδομήθηκαν ισχυροί δεσμοί φιλίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Γαλλία.
Το δεύτερο ζήτημα που θα επιδιώξει να αποκομίσει από την Σύνοδο ο πρωθυπουργός είναι «κοινωνικά οφέλη». Όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δουλέψει σκληρά και συστηματικά για να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για την ανάγκη λήψης ευρωπαϊκών μέτρων απέναντι στο ενεργειακό πρόβλημα. Για αυτό και χθες έκαναν λόγο για «δικαίωση του πρωθυπουργού» ύστερα από την εισήγηση της Φον ντερ Λάιεν για πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Το σκηνικό που είχε ήδη στηθεί στην πρωτεύουσα της Τσεχίας τις τελευταίες ημέρες ήταν εχθρικό για την Γερμανία, ύστερα από την απόφαση της για ενίσχυση της οικονομίας της με πακέτο ύψους 200δις ευρώ.
- Σύμφωνα με πληροφορίες Γαλλία, Ιταλία αναμένεται να ταχθούν υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγου όπως έγινε στην περίπτωση της πανδημίας. Με την άποψη αυτή συντάσσεται πλήρως και η ελληνική πλευρά.
Μάλιστα, η ανακοίνωση του κολοσσιαίου πακέτου των 200 δισ. ευρώ από τον καγκελάριο Σολτς προκάλεσε την οργή όχι μόνο των ισχυρών κρατών – μελών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και άλλων χωρών, όπως η Ολλανδία και η Δανία, οι οποίες εμφανίζονται τώρα πιο διαλλακτικές απέναντι στο ενδεχόμενο ενός κοινού ενεργειακού ταμείου για την προστασία των θέσεων εργασίας λόγω της ενεργειακής κρίσης.