Κούβα: Δεύτερη νύχτα διαδηλώσεων στην Αβάνα λόγω της διακοπής του ρεύματος
Ομάδες Κουβανών διαδήλωσαν χθες στην Αβάνα για δεύτερη νύχτα, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του ρεύματος μετά τον τυφώνα Ίαν.
Ομάδες Κουβανών διαδήλωσαν το βράδυ της Παρασκευής στους δρόμους της Αβάνας για δεύτερη νύχτα, αποδοκιμάζοντας τις καθυστερήσεις στην πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας τρεις ημέρες αφότου ο τυφώνας Ίαν έκοψε το ρεύμα σε όλο το νησί, αναφέρει το Associated Press.
Μια ξένη ομάδα παρακολούθησης ανέφερε ότι η υπηρεσία διαδικτύου της Κούβας έκλεισε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, λέγοντας ότι φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με προβλήματα από την καταιγίδα, αλλά μάλλον μια προσπάθεια να αποτραπεί η διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τις διαδηλώσεις.
Δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν ανθρώπους να διαδηλώνουν σε τουλάχιστον πέντε σημεία στην πόλη ή στα περίχωρά της, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Barreras και La Gallega όπου οι κάτοικοι έκλεισαν δρόμους με καμένα λάστιχα και σκουπίδια.
Η Μασιέλ Περέιρα, μια νοικοκυρά, είπε ότι «το μόνο που ζητάω είναι να αποκαταστήσουν το ρεύμα στα παιδιά μου».
Ένας γείτονας, ο Γιούνιορ Βελάσκεζ, θρηνούσε ότι «όλα τα τρόφιμα πρόκειται να χαλάσουν» επειδή δεν υπήρχε ρεύμα για τα ψυγεία.
Το βράδυ της Πέμπτης, οι άνθρωποι διαδήλωσαν σε δύο σημεία στη συνοικία Cerro της πόλης. Εκείνη η περιοχή ήταν ως επί το πλείστον ήρεμη την Παρασκευή με το ρεύμα ξανά ανοιχτό, αν και ο κόσμος βγήκε στη σημαντική λεωφόρο Villa Blanca φωνάζοντας «Θέλουμε φως!» χτυπώντας τις κατσαρόλες με τα κουτάλια. Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο δρόμο, αλλά δεν υπήρξαν συγκρούσεις.
Η χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων βυθίστηκε στο σκοτάδι την Τρίτη το βράδυ, λίγες ώρες αφότου ο Ίαν πέρασε πάνω από τη δυτική Κούβα και προκάλεσε προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που τελικά εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο το νησί.
Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε ορισμένες περιοχές της χώρας την επόμενη μέρα, αλλά άλλες περιοχές έμειναν χωρίς υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.
Η κυβέρνηση δεν είπε ποιο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού παρέμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Παρασκευή, αλλά οι ηλεκτρικές αρχές δήλωσαν ότι μόνο το 10% των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Αβάνας είχαν ρεύμα από αργά την Πέμπτη.
Το Διαδίκτυο και η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας επίσης δεν λειτουργούσαν την Πέμπτη. Η υπηρεσία Διαδικτύου επέστρεψε την Παρασκευή το πρωί, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές, αλλά το βράδυ διακόπηκε ξανά, ανέφεραν ομάδες που παρακολουθούσαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Ο Αλπ Τόκερ, διευθυντής της Netblocks με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι το μπλακ άουτ στην υπηρεσία Διαδικτύου την Πέμπτη και την Παρασκευή φαινόταν διαφορετικό από μια διακοπή του Διαδικτύου που συνέβη αμέσως μετά το χτύπημα του Ίαν.
«Η υπηρεσία Διαδικτύου διακόπηκε για άλλη μια φορά στην Κούβα, περίπου την ίδια ώρα με χθες (Πέμπτη)», είπε ο Τόκερ σε email στο AP το βράδυ της Παρασκευής. «Ο χρόνος των διακοπών παρέχει μια άλλη ένδειξη ότι πρόκειται για ένα μέτρο για την καταστολή της κάλυψης των διαδηλώσεων».
Ο Νταγκ Μάντορι, διευθυντής ανάλυσης του Διαδικτύου στην Kentik Inc., μια εταιρεία πληροφοριών δικτύου, περιέγραψε νωρίτερα το γεγονός της Πέμπτης ως «ολική διακοπή του διαδικτύου».
Οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος στο ήδη εύθραυστο ηλεκτρικό δίκτυο της Κούβας ήταν μεταξύ των αιτιών των μεγαλύτερων κοινωνικών διαμαρτυριών του νησιού εδώ και δεκαετίες τον Ιούλιο του 2021. Χιλιάδες άνθρωποι, κουρασμένοι από διακοπές ρεύματος και ελλείψεις αγαθών που επιδεινώθηκαν από την πανδημία και τις κυρώσεις των ΗΠΑ, βρέθηκαν σε πόλεις σε όλη την νησί για να εκτονώσουν την οργή τους και κάποιοι ξέσπασαν και στην κυβέρνηση. Εκατοντάδες συνελήφθησαν και διώχθηκαν, προκαλώντας σκληρή κριτική κατά της διοίκησης του προέδρου Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.
Οι ειδικοί είπαν ότι η πλήρης διακοπή ρεύματος έδειξε την ευπάθεια του ηλεκτρικού δικτύου της Κούβας και προειδοποίησαν ότι θα απαιτηθεί χρόνος και πηγές -πράγματα που δεν διαθέτει η χώρα- για να διορθωθεί το πρόβλημα.
Το ηλεκτρικό δίκτυο της Κούβας «ήταν ήδη σε κρίσιμη και ανοσοκατεσταλμένη κατάσταση ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης των θερμοηλεκτρικών σταθμών. Ο ασθενής βρίσκεται τώρα σε υποστήριξη ζωής», δήλωσε ο Χόρχε Πινιόν, διευθυντής του προγράμματος του Κέντρου Διεθνούς Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Η Κούβα διαθέτει 13 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οκτώ από τους οποίους είναι παραδοσιακοί θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, και πέντε πλωτές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν νοικιαστεί από την Τουρκία από το 2019. Υπάρχει επίσης μια ομάδα μικρών σταθμών που διανέμονται σε ολόκληρη τη χώρα μετά την ενεργειακή μεταρρύθμιση το 2006.
Όμως τα εργοστάσια συντηρούνται ελάχιστα, ένα φαινόμενο που η κυβέρνηση απέδωσε στην έλλειψη κεφαλαίων και στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι επιπλοκές στην απόκτηση καυσίμων είναι επίσης ένα πρόβλημα.