Ερώτηση Κακλαμάνη σε Χατζηδάκη για τους συνταξιούχους – “Πότε θα δοθούν τα χρήματα στις οργανώσεις;”

 Ερώτηση Κακλαμάνη σε Χατζηδάκη για τους συνταξιούχους – “Πότε θα δοθούν τα χρήματα στις οργανώσεις;”

Επανέρχεται ο Νικήτας Κακλαμάνης με ερώτηση του προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη στο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, «πολύ σημαντικό για τους συνταξιούχους όλης της χώρας ζήτημα της μη απόδοσης από το Κράτος των συνδρομών υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης στην ερώτηση του τονίζει πως από κάθε συνταξιούχο κρατούνται 0,20 ευρώ για την στήριξη των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, όμως η κυβέρνηση δεν τα αποδίδει και έτσι πλέον σήμερα οφείλονται τα έτη 2018, 2019, 2020 και 2021.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής και «γαλάζιος» βουλευτής «κατά τις διατάξεις του άρθρου 102 του νόμου 4387/16 και του άρθρου 41 του νόμου 4611/19 νομοθετήθηκε η προαιρετική παρακράτηση από κάθε συνταξιούχο του ποσού των 20 λεπτών του ευρώ το μήνα από την κύρια σύνταξή του, με τη συγκατάθεσή του, για την ενίσχυση των οικονομικών δυνατοτήτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων.

Τα χρήματα αυτά συγκεντρώνονται σε ειδικό κωδικό στον ΕΦΚΑ και αποδίδονται με υπουργική απόφαση στις συνταξιουχικές οργανώσεις ανάλογα με τον αριθμό των συνταξιούχων του κλάδου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί με σχετικές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μόνο τα σχετικά ποσά των ετών 2016 και 2017 και οφείλονται τα έτη 2018,2019, 2020 και 2021».

Και τονίζει ο Νικήτας Κακλαμάνης: «Μετά από τέσσερα χρόνια κατά τα οποία δεν έχουν αποδοθεί τα οφειλόμενα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα 224 σωματεία της δύναμης τους αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πολλές από αυτές βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, τις πάγιες δαπάνες, τους μισθούς των υπαλλήλων που απασχολούν ενώ δεν έχουν και την παραμικρή δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ούτε μία κοινωνική-πολιτιστική εκδήλωση προκειμένου να ανταποκριθούν με επιτυχία στον σκοπό τους και στην αποστολή τους».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νικήτας Κακλαμάνης θέτει δυο ερωτήματα στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη:

  • Πότε συγκεκριμένα θα αποδοθούν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων σύμφωνα με τη νομοθεσία τα οφειλόμενα των ετών 2018-2021;
  • Πότε θα ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα τροποποιείται η διαδικασία καταβολής των συνδρομών υπέρ των συνδικαλιστικών οργανώσεων;

Σχετικά Άρθρα