“Τεστ αντοχής” για την Ευρώπη το πρώτο κύμα ψύχους από την Αρκτική- Σενάριο για διακοπές ρεύματος και λιγότερα “ζεστα ντους” σε αρκετές χώρες

 “Τεστ αντοχής” για την Ευρώπη το πρώτο κύμα ψύχους από την Αρκτική- Σενάριο για διακοπές ρεύματος και λιγότερα “ζεστα ντους” σε αρκετές χώρες

Ένα ψυχρό κύμα από την Αρκτική που θα φυσά σε όλη τη Δυτική Ευρώπη μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη δοκιμή για το πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να καθυστερήσουν την ενεργοποίηση της θέρμανσης σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του προϋπολογισμού των νοικοκυριών.

Οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο θα είναι σχεδόν 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μέσο όρο, πέφτοντας έως και 6,5 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα στις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc.Η θερμοκρασία στην Γερμανία θα είναι 3,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία θα αντιμετωπίσουν επίσης θερμοκρασίες 3-4 βαθμούς χαμηλότερες από τον εποχιακό κανόνα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι εταιρείες εκμετάλλευσης ενεργειακών δικτύων καταρτίζουν σχέδια για τον τρόπο εξοικονόμησης της ενέργειας εάν χρειαστεί αυτό το χειμώνα. Με τις επιλογές στο μέγιστο για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, το βάρος θα πέσει στη μείωση της ζήτησης. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό γίνεται οικειοθελώς από τους καταναλωτές, αλλά αν όχι, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορεί να κάνει μια εταιρεία δικτύου, το πιο ακραίο από τα οποία είναι οι οργανωμένες διακοπές λειτουργίας.

Αιφνίδια μεταβολή του καιρού σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης- Πηγή: Maxar

Η περίοδος θέρμανσης δεν ξεκινά επίσημα πριν από τον Οκτώβριο αλλά αυτή η πρώτη ψυχρή εισβολή θα είναι ένας έλεγχος πραγματικότητας για την πειθαρχία στην κατανάλωση ενέργειας της περιοχής καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση ενέργειας από όλες τις γωνιές της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ενέργειας.

«Εμφανίζονται ορισμένα σημάδια μείωσης της ζήτησης από τα νοικοκυριά λόγω των αυξανόμενων τιμολογίων λιανικής», δήλωσε η EnergyScan, η πλατφόρμα ανάλυσης αγοράς της Engie SA. «Αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Στη Βρετανία, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση φυσικού αερίου νωρίς το πρωί αυξάνεται ήδη αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο δικτύου National Grid Plc.

Αντίο στα ζεστά ντους και στα φώτα του δρόμου. Δείτε πώς η Ευρώπη μειώνει τη χρήση ενέργειας

Αρκετές χώρες από την Ισπανία έως τη Φινλανδία μειώνουν τη θερμοκρασία του δωματίου και του νερού και χαμηλώνουν τα φώτα για να αποφύγουν τις χειμερινές ελλείψεις.

Καθώς το Κρεμλίνο μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και οι διακοπές των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής εντείνουν τη συμπίεση της προσφοράς, η Ευρώπη δεν έχει άλλη εναλλακτική παρά να περιορίσει τη ζήτηση. Τα μέτρα μέχρι στιγμής ήταν άνισα, αλλά ο επείγων χαρακτήρας αυξάνεται και καθώς οι τιμές χονδρικής συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ενώ ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, όπου σχεδόν τα μισά σπίτια βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση, είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ενωθεί. Τα κράτη-μέλη του μπλοκ στοχεύουν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον φετινό χειμώνα, εάν η Ρωσία —η οποία ιστορικά κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης της ΕΕ για καύσιμα— κλείσει τη βρύση.

Σχετικά Άρθρα