Τζόρτζια Μελόνι: Θα γίνει πρωθυπουργός και θα προκαλέσει ρήγμα στην Ευρώπη;
Τον Ιούλιο του 1992, μια 15χρονη μαθήτρια χτύπησε το κουδούνι στο τοπικό της παράρτημα του Μετώπου Νεολαίας, ενός ακροδεξιού φοιτητικού κινήματος στη Ρώμη, και ζήτησε να την αφήσουν να μπει. Η αποκλειστικά ανδρική ομάδα των ριζοσπαστών μέσα την αντιμετώπισε με απορία, καθώς υπέβαλε την αίτησή της για να εγγραφεί στον σκοπό τους. Όμως, σταδιακά, το κορίτσι κέρδισε την αποδοχή τους, αναλαμβάνοντας τον έναν ηγετικό ρόλο μετά τον άλλο, στην άνοδό της στις τάξεις. To περιστατικό από το παρελθόν περιγράφει το Politico, ανιχνεύοντας το ποιά είναι πραγματικά η Τζόρτζια Μελόνι.
Τριάντα χρόνια αργότερα, εκείνη η 15χρονη πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας , επικεφαλής ενός δεξιού συνασπισμού που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει την εξουσία στις εκλογές της Κυριακής. Μεταφασίστρια ή νεοφασίστρια, διερωτώνται πολλοί, αμφιβάλλοντας μόνο για τον επιθετικό προσδιορισμό και όχι για την ουσία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ηγέτης των “Αδελφών της Ιταλίας” (Fratelli d’ Italia) κάνει ότι μπορεί τον τελευταίο καιρό για να αμβλύνει όσα της αποδίδονται.
Ως ηγέτης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μελόνι θα διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση των απαντήσεων του μπλοκ σε αυτές τις κρίσεις καθώς αυτές εκτυλίσσονται. Τόσοι πολλοί στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες πέρα θα ρωτήσουν ποια είναι πραγματικά. Τι διαμόρφωσε τις αξίες της; Από πού προέρχεται; Πώς σκέφτεται η Μελόνι;
Όπως αναφέρει το Reuters, από τότε που απαγορεύτηκε η δημοσίευση δημοσκοπήσεων πριν από δύο εβδομάδες, το αδέσμευτο Κίνημα των 5 Αστέρων φαίνεται να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ η δεξιά Λέγκα δυσκολεύεται.
Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι είναι ο κύριος σύμμαχος του κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι, το οποίο πιθανώς έχει εδραιώσει τη θέση του ως η πιο δημοφιλής δύναμη μπροστά από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα, ανέφεραν οι δημοσκόποι.
Όσον αφορά το συνολικό αποτέλεσμα, οι περισσότεροι δημοσκόποι λένε ότι η πιθανότητα η δεξιά να κερδίσει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση έχει μειωθεί κάπως λόγω της ανόδου των 5 Αστέρων, αλλά παραμένει μακράν το πιο πιθανό αποτέλεσμα.
«Τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί», δήλωσε ο Ρενάτο Μανχάιμερ, επικεφαλής του πρακτορείου δημοσκοπήσεων Eumetra. «Θα έβαζα την πιθανότητα μιας δεξιάς πλειοψηφίας στο 60-65%, η οποία έχει συρρικνωθεί από περίπου 80% πριν από τρεις εβδομάδες».
Όλοι οι άλλοι δημοσκόποι είδαν λιγότερες πιθανότητες ανατροπής. Οι εκτιμήσεις τους για την πιθανότητα μιας συντηρητικής νίκης κυμαίνονταν από το 70% μέχρι το 100% που είχε προβλέψει ο Φεντερίκο Μπενίνι, επικεφαλής του πρακτορείου Winpoll.
Η 45χρονη Μελόνι ηγείται ενός δεξιού μπλοκ που αναμένεται να λάβει τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας την Κυριακή. Η πράξη εξισορρόπησης στην οποία έχει επιδοθεί είναι να κατευνάσει την εθνικιστική, ευρωσκεπτικιστική βάση της, καθησυχάζοντας παράλληλα τους εταίρους της Ιταλίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Φρόντισε, μάλιστα, να απαντήσει στον σημερινό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε αυτή την εβδομάδα ότι η Ιταλία θα πρέπει να επικεντρωθεί στον διάλογο με ομολόγους της όπως η Γαλλία και η Γερμανία. «Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», σχολίασε η Μελόνι στη συνέντευξη.
Μελόνι: Υπέρ του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αέριου, «αλλά δε θα περιμένει τους Ευρωπαίους»
Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να παραμείνει σταθερή στη στήριξη της Ουκρανίας και στην απομόνωση της Ρωσίας, γιατί μια «πολύ αξιόπιστη και πολύ σοβαρή στάση» θα βοηθούσε επίσης την Ιταλία να λάβει αποζημίωση από τους συμμάχους για τα οικονομικά πλήγματα που προέρχονται από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.
Η Μελόνι τάσσεται υπέρ του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αναδιαρθρώσει την αγορά ενέργειας της Ιταλίας μόλις πάρει την εξουσία, χωρίς να περιμένει τους Ευρωπαίους ομολόγους της. Σύμφωνα με την ίδια, η αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από αυτή του φυσικού αερίου θα κόστιζε 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Μάρτιο και δεν θα προσέθετε επιπλέον βάρος στο ήδη μεγάλο χρέος της Ιταλίας.