Διάγγελμα ο Πούτιν απόψε – Για την ενσωμάτωση της ανατολικής Ουκρανίας στην Ρωσία
Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται – στα σοβαρά- ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία όταν τελειώσει ο πόλεμος, ο Βλάντιμιρ Πούτιν προχωρά σε διάγγελμα (στις 8 το βράδυ) για την διενέργεια δημοψηφισμάτων στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που ελέγχουν οι φιλορώσοι με σκοπό την ενσωμάτωσή της ανατολικής Ουκρανίας.
Οι αρχές σε Ντονέτσκ, Λουχάσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια θα διεξάγουν δημοψηφίσματα από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, για ένταξη των περιφερειών της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμενων.
Οι φιλορώσοι της Ζαπορίζια ανακοίνωσαν πως θα διεξάγουν δημοψήφισμα για την ένταξή τους ή όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ είχαν προηγηθεί οι σχετικές ανακοινώσεις από τους επικεφαλής των φιλορώσων στις άλλες τρεις περιφέρειες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Είχε προηγηθεί ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο που ανακοίνωσε πως η περιφέρεια θα διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία.
Μεντβέντεφ: Τα αποτελέσματα των 4 ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμα
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που επί του παρόντος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, τόνισε πριν από τις παραπάνω ανακοινώσεις ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμα και θα δίνουν στη Ρωσία -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων σε ολόκληρο τον πλανήτη- το νόμιμο δικαίωμα να θεωρεί δικές της τις τέσσερις αυτές περιφέρειες.
«Η καταπάτηση ρωσικού εδάφους θα αποτελούσε έγκλημα που μας επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα αυτοάμυνας», δήλωσε με νόημα ο Μεντβέντεφ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυτά τα δημοψηφίσματα είναι τόσο τρομακτικά για το Κίεβο και τη Δύση», προσέθεσε ο ίδιος.
«Επιπλέον, κανένας μελλοντικός ηγέτης της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να ανατρέψει συνταγματικά το αποτέλεσμά τους», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως το 95% της Χερσώνας είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα πει ότι το θέμα είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι τοπικοί αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία και οι πολίτες των περιοχών.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Σάλντο για σχέδια για δημοψήφισμα στη Χερσώνα, ο πρόεδρος της ρωσικής Κάτω Βουλής δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη των περιοχών στη Ρωσία.
«Σήμερα, πρέπει να υποστηρίξουμε τις δημοκρατίες με τις οποίες έχουμε υπογράψει συμφωνίες αμοιβαίας βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν, αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Μόσχας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που άνοιξαν τον δρόμο στο Κρεμλίνο να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Η αντίδραση του Κιέβου
Σχολιάζοντας τα περί των δημοψηφισμάτων, ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, δήλωσε πως «η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο δια της ισχύος», καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «το φόβο της ήττας».
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, μια προσάρτηση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το δημοψήφισμα έχει καταγγελθεί ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.
Τα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον του Κιέβου με την υποστήριξη της Μόσχας.