Σάλος και πολιτική κόντρα με τον “crown prince of Greece”-Ανοχή από BBC, Channel 4, CNN

 Σάλος και πολιτική κόντρα με τον “crown prince of Greece”-Ανοχή από BBC, Channel 4, CNN

Με αφορμή τον θάνατο της Ελισάβετ ο Παύλος Γλύξμπουργκ παρουσιάστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο ως “crown prince of Greece”, μιλώντας στο BBC και το Channel 4 γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια τόσο για τον ίδιο όσο και το βρετανικό δίκτυο, το έγκυρο βρετανικό μέσο, το οποίο όφειλε να ξέρει ότι η μοναρχία στην Ελλάδα έχει καταργηθεί από το 1974 και άρα η χώρα δεν διαθέτει ούτε πρίγκιπα, ούτε διάδοχο, ούτε θρόνο.

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ αποφάσισε μάλιστα να τοποθετηθεί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (Ελγίνεια Μάρμαρα όπως τα είπε), προσπαθώντας να εμφανιστεί ως θεσμικός εκπρόσωπος σε σχέση με το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων, αναφέροντας πως θα ήθελε να είχε και έναν διάλογο με τη Λιζ Τρας. Από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε άμεση αντίδραση ούτε από το υπουργείο Πολιτισμού ούτε από το Εξωτερικών, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, όταν και πήρε θέση για το όλο ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν ένα αξιόλογο πρόσωπο, μια κυρίαρχος που έδωσε το παράδειγμα, που θα θαυμάζεται για πάντα για την ηγεσία της και τη δέσμευσή της στο έθνος της και στην κοινοπολιτεία. Είμαι περήφανος που υπηρέτησα στο σύνταγμά της και θα είμαι για πάντα ευγνώμων. Είμαι επίσης πολύ ευγνώμων για την καλοσύνη που έδειξε στους γονείς και την οικογένειά μου σε στιγμές ανάγκης. Ας είμαστε τώρα ευγνώμονες για τη ζωή της και ας προσβλέπουμε στο μέλλον. Ο Θεός να ευλογεί την ψυχή της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Ζήτω ο Βασιλιάς Κάρολος Γ΄”, είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος για τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ερωτηθείς σχετικά με το όλο ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε:

  • “Δεν υπάρχει τέτοια ιδιότητα στην Ελλάδα, πρίγκιπας διάδοχος του στέμματος. Το πολιτειακό έχει κριθεί οριστικά με δημοψήφισμα στη Μεταπολίτευση”. Σχολίασε επίσης ότι: “Το πώς αυτοαποκαλείται κανείς είναι δικό του ζήτημα”, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα έχει κλείσει από το δημοψήφισμα που διενήργησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (κατά είχε ψηφίσει το 69,18% και υπέρ το 30,82%).

Τότε μάλιστα ο Καραμανλής είχε δηλώσει πως “ένα καρκίνωμα αποκόπηκε σήμερα από το σώμα του έθνους”. Ο θεσμός της βασιλείας αλλά και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος είχαν χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της νομιμοποίησής τους πριν και κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας. Για το πολιτικό κλίμα της εποχής η βασιλεία φάνταζε ως ένα σχεδόν αστείο απομεινάρι του παρελθόντος, κάτι που ισχύει ως σήμερα. Για την ιστορία, τον Φεβρουάριο του 1988, σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωνε πως παρότι “είναι αντιβασιλικός”, θεωρούσε “ανφέρ” τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα. Μια ατάκα που τον “συνόδευσε” στη πορεία της πολιτικής του καριέρας.

  • Είναι πάντως χαρακτηριστικό, πως παρά την άμεση κριτική που αναπτύχθηκε στα social media, το Channel 4 δεν διόρθωσε την προσφώνησή του προς τον Παύλο Γλύξμπουργκ. Ανάλογη αναφορά έγινε δε, και στο CNN, με τον Γλύξμπουργκ να “εκμεταλλεύεται” όπως φαίνεται την όλη περίσταση, για να περιφέρει δεξιά και αριστερά τις αναχρονιστικές αξιώσεις του με τις οποίες ως χώρα, έχουμε τελειώσει.

Σημειώνεται πως ο Παύλος γεννήθηκε το 1967 στο Τατόι και μεγάλωσε στη Ρώμη, όπου και κατέφυγε η οικογένεια του Κωνσταντίνου μετά το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967. Μετά το 1973 η οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο. Σήμερα ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη.

Οι αντιδράσεις για όλα τα παραπάνω ήταν παραπάνω από καυστικές στο Twitter, με τις αναφορές στον Παύλο Σιδηρόπουλο, να ξεχωρίζουν για προφανείς λόγους. Παράλληλα, το hashtag #Crown Prince of Greece, βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις των trends εδώ και ώρες, με το “Crown” να παραφράζεται ως “clown” για να συνοδεύσει τον “τίτλο”.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ:

  • Το δεύτερο που σχολιάστηκε από τους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης είναι το γεγονός ότι στον αέρα της εκπομπής του στον ΣΚΑΪ, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου, ανέφερε ότι «υπό κανονικές συνθήκες ο Παύλος θα ήταν διάδοχος».

Η δήλωσή άναψε φωτιές με τους χρήστες του Twitter να αναρωτιούνται εάν ο κ. Οικονόμου θεωρεί τη μοναρχία κανονικότητα και άρα το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας κάποιου είδους ανωμαλία.

https://twitter.com/Stress_Miss_/status/1571892444496646150?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1571892444496646150%7Ctwgr%5E89854666782f2054d28af3eb1d43759a64486044%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2022%2F09%2F19%2Fgreece%2Fdimitris-oikonomou-salos-ti-dilosi-tou-ypo-kanonikes-synthikes-o-paylos-tha-itan-diadoxos%2F

Σχετικά Άρθρα