“Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο” – Γιατί στην Αθήνα το θεωρούν πιθανό – Διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η κλιμακούμενη επιθετική ρητορική του Ερντογάν. Στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν πιθανόν όσο δεν ανακάμπτει δημοσκοπικά ο Τούρκος πρόεδρος κι όσο πλησιάζει η ημερομηνία των Τουρκικών εκλογών να επιχειρήσει ένα περιορισμένο κι ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.
Της Άννας Καραβοκύρη
Στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται πυρετωδώς για δυο κρίσιμα ραντεβού που έχει ο πρωθυπουργός τον επόμενο μήνα. Στις 6 και 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών και στις 20-21 θα ακολουθήσει σύνοδος στις Βρυξέλλες.
- Ο πρωθυπουργός θα θέσει επιτακτικά το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στους ευρωπαίους εταίρους και στις δύο περιπτώσεις. Μάλιστα από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι « η Τουρκία αν παραβρεθεί σε ένα ευρωπαϊκό forum, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για την ρητορική ακρότητα της».
Παράλληλα, στο Υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και για τα χειρότερα με την Τουρκία. Υψηλόβαθμα στελέχη εκτιμούν πως «δεν αποκλείεται ο Ερντογαν να προκαλέσει την Ελλάδα με περιορισμένο θερμό επεισόδιο όταν πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία».
Την ανησυχία του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για την όξυνση της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν εξέφρασε χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Μάλιστα επισήμανε πως δεν είναι καλή εξέλιξη για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία σχεδόν συμπίπτουν.
Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις οποίες, είναι πολύ δύσκολο να νικήσει ο Ερντογάν, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το θερμόμετρο στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει μέσω της επιθετικής ρητορικής να ανακάμψει δημοσκοπικά.
- Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός, πως σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη στη γείτονα χώρα το 64% των Τούρκων πολιτών θεωρεί τους Έλληνες φίλους και το 51,5% προεκλογικό τέχνασμα Ερντογάν την ένταση με την Ελλάδα. Ειδικότερα, στην ερώτηση «είναι φίλος ο ελληνικός λαός ή εχθρός;», το 64% απάντησε ότι ο ελληνικός λαός είναι φίλος, το 31,3% ότι είναι εχθρός και το 4,7% δεν απάντησε.
Παράλληλα, στην ερώτηση «θεωρείτε την ένταση Ελλάδας – Τουρκίας τον τελευταίο μήνα ως απόπειρα δημιουργίας προεκλογικής ατζέντας;» το 51,5% απάντησε «ναι», το 26,2% «όχι» και το 18,6 απάντησε «δεν ξέρω».
Συνεπώς, η δημoσκόπηση αποτυπώνει πως στην πλειονότητα τους οι πολίτες της Τουρκίας δεν ενστερνίζονται τις προκλητικές κι απειλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, και των ακροδεξιών στελεχών της κυβέρνησης του. Τέλος, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι «η Τουρκία σε ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης, και το ολοκληρωτικό προφίλ της κυβέρνησης Ερντογαν καθεστώς , μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές στην περιοχή».