Μαξίμου: Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη για την ενέργεια – Κυβερνητικό σχέδιο υπό αίρεση μέχρι τις αποφάσεις των Βρυξελλών
Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει η κυβέρνηση όσον αφορά την ενεργειακή κρίση που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την «βιωσιμότητα» της ΝΔ. Το βασικό συμπέρασμα που έχει εξαγάγει το κυβερνητικό επιτελείο από όλες τις δημοσκοπήσεις που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα είναι το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αγωνιά για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης τον φετινό χειμώνα.
Της Άννας Καραβοκύρη
Την ίδια στιγμή ο Πούτιν εκβιάζει την Ευρώπη κλείνοντας την στρόφιγγα του φυσικού αερίου προκαλώντας εφιαλτικά σενάρια σε ολόκληρη την Δύση.
Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ομάδα κρίσης του υπουργείου Ενέργειας σχετικά με τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας του φυσικού αερίου και την επικαιροποίηση των κυβερνητικών δράσεων.
- Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η 9η Σεπτεμβρίου, που θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία που θα ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέναντι στην ενεργειακή απειλή της Ρωσίας. Επιπλέον θα δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να εκπονήσει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό δράσης.
Το πρωθυπουργικό περιβάλλον υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ομολόγους τους και τους αξιωματούχους των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της κρίσης (πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς, κοινές πολιτικές προμήθειας, αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου).
- Προτάσεις που -όπως λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού- «έστω και με κάποια καθυστέρηση φαίνεται να υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό».
Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι οι χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν πρόσθετα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών γεγονός που η Ελλάδα πρώτη ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, και με ρυθμό που την κατέταξε στην πρωτοπορία της Ένωσης, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. για τη στήριξη πολιτών κι επιχειρήσεων.