Πολιτική σύγκρουση σε ρυθμούς ΔΕΘ – Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ στα σενάρια αποσταθεροποίησης και αλλαγής εκλογικού νόμου
Όσο ο πρωθυπουργός επιλέγει την τακτική της συγκάλυψης και της οχύρωσης πίσω από το απόρρητο στο όνομα της αξιοπιστίας της ΕΥΠ τόσο κάθε δυνατότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ εξανεμίζεται. Στα σενάρια αποσταθεροποίησης που διακινεί το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρέφει το κλίμα που δημιουργείται και μιλά για τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα Μητσοτάκη.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Οι δυο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα ανέδειξαν την απόσταση που έχει αρχίσει να αποκτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κεντρώο ακροατήριο που κατά βάση είναι ένα κοινό που βρίσκεται και στο ΠΑΣΟΚ και στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη ανέτρεψε μια παγιωμένη σχέση που είχε χτίσει ο πρόεδρος της ΝΔ με τους ψηφοφόρους και του ΠΑΣΟΚ πατώντας στο λεγόμενο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που καθοδηγούνταν κατά κύριο λόγο από τους εκπροσώπους του Κέντρου και πλέον η αποκατάσταση των σχέσεων φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη όσο θα σέρνεται η αχλή του σκανδάλου της παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Το σενάριο της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ υπο τις παρούσες συνθήκες φαντάζει απίθανο και ιδιαίτερα όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν επιλέγει το δρόμο της κάθαρσης και της άρσης του απορρήτου.
- Μάλιστα η νέα παρέμβαση Βενιζέλου στα Νέα του Σαββατοκύριακου με τη βαριά αιχμή προς εκείνους που επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ που «θα μπορεί να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους χωρίς ενοχές» ουσιαστικά παγίωσε το αίσθημα απομόνωσης του κ. Μητσοτάκη.
Η προσπάθειες κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων της ΝΔ να μετατρέψουν τη συζήτηση σε όπλο ανατροφοδοτώντας σενάρια νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου ήταν για την αξιωματική αντιπολίτευση όχι απλά η ομολογία ήττας στις εκλογές της απλής αναλογικής αλλά και η ομολογία ήττας στο δεύτερο γύρο με το ενισχυμένο μπόνους.
Είναι πλέον δεδομένο για αρκετούς στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι η εξεταστική επιτροπή που συγκροτείται για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη – Κουκάκη και το predator δεν μπορεί να φτάσει μακριά καθώς απ’ ό,τι κατέδειξε και η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι άμεσα εμπλεκόμενοι πρώην κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι θα οχυρωθούν και πάλι πίσω από το δήθεν όπως σημειώνουν απόρρητο.
Επομένως καθίσταται μονόδρομος η όξυνση των τόνων και η αύξηση της πίεσης στην κυβέρνηση προκειμένου να πλησιάσουν στην αποκάλυψη και άλλων πτυχών του σκανδάλου.
Στρατηγική πρώτου κόμματος
Σε αυτό το κλίμα εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό αντικείμενο τη γραμμή που θα χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ΔΕΘ αλλά και το καυτό ζήτημα των παρακολουθήσεων.
- Η επιλογή της μετωπικής σύγκρουσης πρέπει να θεωρείται δεδομένη τόσο για τα θέματα διαφάνειας, δημοκρατίας και θεσμών εξαιτίας της θεσμικής εκτροπής των παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων όσο όμως και για τα ζητήματα οικονομίας και ενεργειακής στρατηγικής Μητσοτάκη ενόψει ενός ρωσικού χειμώνα που ήδη επελαύνει.
Η στρατηγική που χαράσσει ήδη ο κ. Τσίπρας με τους συνεργάτες του είναι αυτή της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή χωρίς όμως να παρεκκλίνει από το στόχο της συγκρότησης συμμαχιών για την προοδευτική κυβέρνηση.
Μίνιμουμ συνεννόηση
Όπως έπραξε και στο Συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας ένα πλέγμα μίνιμουμ προγράμματος 5 + 1 σημείων άμεσων προτεραιοτήτων έτσι και τώρα στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει με το ανανεωμένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα.
Στελέχη κοντά στο πυρήνα λήψης αποφάσεων της Κουμουνδούρου δίνουν τον τόνο εκφράζοντας την άποψη ότι ουσιαστικά η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τη χώρα σημειώνοντας με νόημα ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται και ως κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας από το αδιέξοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη εξαιτίας της σπατάλης, της αδιαφάνειας στα δημόσια οικονομικά με τις απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων και το πάρτυ στους διορισμούς μετακλητών.