Στο τραπέζι τα σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου- “Παράθυρο” από Οικονόμου

 Στο τραπέζι τα σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου- “Παράθυρο” από Οικονόμου

Στο νέο πολιτικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί (υποκλοπές, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση κλπ) οι πληροφορίες επιμένουν πώς ο πρωθυπουργός δέχεται διαρκείς εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου με τα σενάρια να επιμένουν ότι δεν αποκλείεται να γίνουν αποδεκτές αλλάζοντας ουσιαστικά αυτόν που ο ίδιος έχει ψηφίσει, χωρίς καν να εφαρμοστεί έστω και μια φορά!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με σημερινές δηλώσεις του άφησε μικρό παράθυρο και έδωσε τροφή στα σενάρια.

https://staging.libre.gr/oikonomoy-mikro-parathyro-gia-allagi/

Το μέγαρο Μαξίμου, επίσης, αφήνει ανοικτά και σενάρια για συνεργασία με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα και της λείπουν …λίγοι βουλευτές! Προφανώς η ηγεσία της κυβέρνησης σφυγμομετρεί αντιδράσεις ή και προετοιμάζει το κλίμα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο! 

Αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφτηκε στα γραφεία του στη Βουλή τον Κυριάκο Βελόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης -οι δυο τους, άλλωστε, συνυπήρχαν στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι επιθέσεις στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την παρέμβαση που έκανε στα Ανώγεια της Κρήτης για το θέμα των υποκλοπών και η οποία σώζει την τιμή πολλών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος! 

Ωστόσο, η αλλαγή εκλογικού νόμου, όταν την έχει διαψεύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός (συνέντευξη στην ΕΡΤ στα μέσα Ιουνίου), και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο, επικαλούμενος την πίστη του στους θεσμούς και την εν γένει πολιτική αξιοπιστία του, είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού θα αποκαλύψει την πολιτικά δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Τα σενάρια

Στην ΚΟ της ΝΔ κυκλοφορούν ξανά ευρέως σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και συγκεκριμένα επαναφοράς του νόμου Παυλόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει στις αρχές του 2020 νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος όμως απαιτεί ένα αρκετά υψηλό ποσοστό για να πάρει κανείς την αυτοδυναμία και συγκεκριμένα περίπου 37% – 38%.

Αντίθετα το πρώτο κόμμα μπορούσε να λάβει 151 βουλευτές και με ποσοστό 35% με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο. Δηλαδή το νόμο που είχε συντάξει ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή λίγο πριν τις εκλογές του 2009.

Με το νόμο Παυλόπουλου το πρώτο κόμμα λάμβανε άλλωστε μπόνους 50 εδρών, από 40 που προέβλεπε ο προπροηγούμενος εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη.

Οι πρώτες εκλογές στις οποίες εφαρμόστηκε ο νόμος Παυλόπουλου βέβαια ήταν αυτές του 2012, όπου όμως έτσι κι αλλιώς λόγω μνημονίου ήρθαν τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό και η αυτοδυναμία αποδείχθηκε άπιαστο όνειρο ακόμη και με 35%.

Σύμφωνα με την Real News εξετάζονται δύο επιπλέον σενάρια:

Η τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου που ψήφισε η Ν.Δ, έτσι ώστε να μειωθεί από 0,5% σε ο,4% ή και 0,3% το ποσοστό με βάση το οποίο προστίθεται μία επιπλέον έδρα στο πρώτο κόμμα. Έτσι διευκολύνεται η αυτοδυναμία και το κατώφλι πέφτει περίπου στο 36-36,5%,

Η αύξηση του ορίου του 3% που απαιτείται να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να εκπροσωπηθεί στη Βουλή στο 4-5%. Με αυτό τον τρόπο τα “αδιάθετα” ή “υπόλοιπο” των κομμάτων εκτός Βουλής θα ανέλθουν στο 10, ίσως και 12-14%, οπότε πάλι διευκολύνεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος και, όπως λέγεται, φθάνει στι 35% περίπου.

Σχετικά Άρθρα