Τουλουπάκη: Κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης κατά της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Αριστέας Θεοδόση
Στην κατάθεσή αίτησης εξαίρεσης κατά της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αριστέας Θεοδόση από την πειθαρχική έρευνα που διενεργεί σε βάρος της, προχώρησε σήμερα η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Να σημειωθεί ότι η κυρία Τουλουπάκη, με συγκατηγορούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στις 19 Σεπτεμβρίου θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, στο οποίο η κυρία Θεοδόση είναι αναπληρώτρια εισαγγελέας.
Στην αίτησή της για εξαίρεση της κυρίας Θεοδόση από την πειθαρχική έρευνα σε βάρος της, η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει πως συντρέχουν στο πρόσωπο της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου «σοβαρότατες υπόνοιες έλλειψης αντικειμενικότητας και αμεροληψίας σε βάρος της». Μεταξύ, άλλων η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς υποστηρίζει ότι η κ. Θεοδόση ενώ είχε την πειθαρχική δικογραφία περίπου δύο χρόνια, την καλέσει σε εξηγήσεις μόλις ένα μήνα πριν αρχίσει η δίκη της στο Ειδικό Δικαστήριο, με πρόθεση και σκοπό «να δημιουργήσει δυσμενείς κρίσεις και εντυπώσεις σε βάρος της, οι οποίες είναι πιθανόν να επηρεάσουν την κρίση των δικαστών του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου». Ακόμη, η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς υποστηρίζει ότι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου της έδωσε προθεσμία λίγων ημερών για να μελετήσει 7.747 σελίδες δικογραφίας και να προετοιμάσει τις έγγραφες εξηγήσεις της. Μάλιστα, όπως αναφέρει, η προθεσμία αυτή έληξε και «η κα Θεοδόση απαραδέκτως και αδικαιολογήτως αρνήθηκε να της χορηγήσει νέα προθεσμία έως τις 12 Σεπτεμβρίου (…) με πρόθεση να με οδηγήσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στις 19 Σεπτεμβρίου με νέα πειθαρχική δίωξη σε βάρος μου ώστε να επηρεάσει την έκβαση της δίκης».
Επιπρόσθετα, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς στην αίτησή της επισημαίνει πως η κυρία Θεοδόση φέρει διπλή ιδιότητα, τόσο της διενεργούσας την συγκεκριμένη πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση όσο και ως αναπληρωματικού μέλους του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την ίδια υπόθεση, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες μεροληψίας σε βάρος της. «Όφειλε να υποβάλει δήλωση αποχής από την πειθαρχική έρευνα και έχει υποπέσει τουλάχιστον στο πειθαρχικό παράπτωμα της αποσιώπησης νόμιμου λόγου αποκλεισμού ή εξαιρέσεως», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τουλουπάκη στο αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Τέλος, η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς αναφέρει ότι κυρία Θεοδόση την κάλεσε σε πειθαρχικές εξηγήσεις και για τις βασικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε για την υπόθεση της Νovartis, για τις οποίες αμετάκλητα έχει απαλλαγεί με βούλευμα.
Σε δήλωσή τους, μετά την κατάθεση της αίτησης εξαίρεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι δικηγόροι της κυρίας Τουλουπάκη Γιάννης Μαντζουράνης, Βασίλης Χειρδάρης και Βαγγέλης Γεωργακοπουλος, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η αίτηση εξαίρεσης της κυρίας Τουλουπάκη κατά της κυρίας Θεοδόση είναι το έσχατο μέσο άμυνας κατά των αυθαιρεσιών και παρανομιών της κυρίας Θεοδόση. Μεταξύ άλλων, λησμονεί και παραλείπει να συμπεριλάβει στη δικογραφία το ομόφωνα απαλλακτικό βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου ενώ ταυτοχρόνως απαιτεί εξηγήσεις για τα ίδια γεγονότα για τα οποία έκρινε αμετάκλητα το ίδιο δικαστικό συμβούλιο. Καλεί την κυρία Τουλουπάκη σε γραπτές εξηγήσεις παραμονές της εκδίκασης συναφούς ποινικής υπόθεσης ενώ έχει χρεωθεί τη σχετική πειθαρχική υπόθεση από τις 10 Μαρτίου του 2021 και στο μεσολαβήσαν χρονικό διάστημα παρεγράφησαν -προφανώς από παραδρομή- πειθαρχικά παραπτώματα άλλων προσώπων με παρόμοιες κατηγορίες για το χειρισμό της γνωστής υπόθεσης Νovartis. Η μόνη και απόλυτα προφανής εξήγηση αυτής της βιασύνης είναι η πρόθεση της κυρίας Θεοδόση να καταστήσει την κυρία Τουλουπάκη πειθαρχικά διωκομενη πριν από τις 19 Σεπτεμβρίου που αρχίζει η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο, για δημιουργία δυσμενών σε βάρος της εντυπώσεων. Οι παράνομες πράξεις και παραλείψεις της κυρίας Θεοδόση δημιουργούν όχι βάσιμες υπόνοιες αλλά ακράδαντη πεποίθηση για τη μεροληψία της, την προκατάληψη της και την παντελή έλλειψη των -απαιτούμενων για μία δίκαιη κρίση- ιδιοτήτων στο πρόσωπό της».