ΔΕΘ, καθημερινότητα… ανασχηματισμός – Το σχέδιο Μαξίμου για να σβήσουν οι “φωτιές” των υποκλοπών – Συντηρείται η εσωκομματική αναταραχή

 ΔΕΘ, καθημερινότητα… ανασχηματισμός – Το σχέδιο Μαξίμου για να σβήσουν οι “φωτιές” των υποκλοπών – Συντηρείται η εσωκομματική αναταραχή

Σε δυσμενή θέση έχει βρεθεί το κυβερνών κόμμα εξαιτίας της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Πριν λίγες ημέρες,, αρκετά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν πως η  υπόθεση της επισύνδεσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη θα κόπαζε εφόσον θα έμπαινε στον θεσμικό δρόμο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Οι αρχικές τους προσδοκίες όμως διαψεύστηκαν από το βέρτιγκο που δημιούργησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου μετράει τις δυνάμεις του για ανασυνταχθεί απέναντι στην νέα πραγματικότητα. 

Της Άννας Καραβοκύρη

Τρία σημαντικά «όπλα» έχει στην διάθεση του ο πρωθυπουργός προκειμένου να περάσει τον σκόπελο των υποκλοπών:

  • καθημερινότητα του πολίτη,
  • ΔΕΘ,
  • ανασχηματισμό.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πεπεισμένοι ότι η υπόθεση της επισύνδεσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη δεν «αγγίζει» την κοινωνία σε μεγάλο βαθμό. Για αυτό ετοιμάζουν «επιχείρηση» για την βελτίωση καθημερινότητας του πολίτη με δράσεις σε βασικούς τομείς.

Παράλληλα, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως «το καλάθι της ΔΕΘ» σε συνδυασμό με την «επιχείρηση καθημερινότητα του πολίτη» είναι ικανά για να αντιστρέψουν θετικότερα το κλίμα. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η διαχείριση του ζητήματος των υποκλοπών στο εσωτερικό της ΝΔ που έχει προκαλέσει ρήξεις. Το σενάριο προσεκτικών και μελετημένων αλλαγών στο υπουργικό σχήμα παραμένει ανοικτό. 

  • Η αίσθηση που υπάρχει αυτή την στιγμή στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πως «αν υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις, η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το κλίμα υπερ της και να ανακάμψει πλήρως πριν τις επόμενες κάλπες».

Ωστόσο αρκετοί βουλευτές του κόμματος δεν έχουν την ίδια αίσθηση και δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη. Εκτιμούν πως το φθινόπωρο θα είναι «καυτό» σημειώνοντας πως όσο συντηρείται το ζήτημα των υποκλοπών στην πολιτική επικαιρότητα – και θα συντηρείται για τουλάχιστον τρεις μήνες που θα διαρκέσουν οι εργασίες της Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής – σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση μπορεί να κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην κυβερνώσα παράταξη. 

  • Αναφορικά με την υπόθεση Ανδρουλάκη, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσει κλίμα τοξικότητας κατασκευάζοντας νοσηρά σενάρια. Η απόπειρα εργαλειοποίησης της υπόθεσης Ανδρουλάκη, την οποία αποκάλυψε η ίδια η Κυβέρνηση, κατέπεσε στο κενό”.

Σημειώνουν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων τόνισε ρητά και κατηγορηματικά, ότι ουδέποτε ο Πρωθυπουργός, ούτε το γραφείο του, ενημερώθηκε για καμία απολύτως άρση ενώ ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης διέψευσε σενάρια και δημοσιεύματα ότι δήθεν έχουν καταστραφεί φάκελοι και στοιχεία, καταρρίπτοντας έτσι τους πομπώδεις ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης. Επιπλέον φέρεται να ξεκαθάρισε ότι με βάση τα δικά του αυστηρά κριτήρια είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθείται πολιτικό πρόσωπο.

Σχετικά Άρθρα