Στο στόχαστρο της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας δύο κορυφαία στελέχη του υπ. Οικονομικών- Ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

 Στο στόχαστρο της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας δύο κορυφαία στελέχη του υπ. Οικονομικών- Ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Η γερμανική μυστική υπηρεσία ξεκίνησε έρευνες μετά από υποψίες ότι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών που εργάζονται σε ευαίσθητα θέματα ενεργειακής πολιτικής είναι Ρώσοι πράκτορες.

Οι δύο ύποπτοι εργάζονται σε «έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα» που σχετίζεται με την ενεργειακή πολιτική της χώρας, ανέφεραν δύο γερμανικές εφημερίδες, Die Zeit και Handelsblatt , επικαλούμενες εσωτερικές πηγές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο είχε περάσει την υπόθεση στη γερμανική μυστική υπηρεσία, το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, μετά από εσωτερικές υποψίες.

Οι δυο τους είχαν τραβήξει την προσοχή πάνω τους υποστηρίζοντας και επιμένοντας σε φιλορωσικές θέσεις σχετικά με βασικά ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, όπως η αναστολή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και η εθνικοποίηση της γερμανικής θυγατρικής της Gazprom, Gazprom Germania. Υποτίθεται ότι έδειξαν δημόσια υποστήριξη στον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper.

Σε επαφή με την Handelsblatt, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, αλλά είπε ότι το υπουργείο «επιδιώκει πάντα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με την ασφάλεια σε στενή συνεργασία με τη Μυστική Υπηρεσία και λαμβάνει αμέσως όλα τα πιθανά απαραίτητα μέτρα».

Είπαν επίσης ότι «είναι σαφές ότι το έργο του υπουργείου είναι ιδιαίτερα στοχευμένο».

Η Μυστική Υπηρεσία εξέτασε επίσης τους δεσμούς των δύο υπόπτων με τη Ρωσία και διαπίστωσε ότι βρίσκονταν σε εκπαιδευτικό ταξίδι στη Ρωσία. Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι ύποπτοι είχαν «μια συναισθηματική εγγύτητα με τη Ρωσία».

Πηγή: Euractiv

Σχετικά Άρθρα