Πάπας Φραγκίσκος: “Η ανθρωπότητα βιώνει το ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου”

 Πάπας Φραγκίσκος: “Η ανθρωπότητα βιώνει το ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου”

Μιλώντας στο Βατικανό χθες, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κρίση καθώς βιώνει το ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, εστιάζοντας το ενδιαφέρον των προσκυνητών σε όλα όσα άφησε πίσω του ο προηγούμενος πόλεμος.

Στην ομιλία του προς τους πολωνόφωνους προσκυνητές, ο ποντίφικας αναφέρθηκε σε όσα έζησαν οι Πολωνοί πριν από 82 χρόνια όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην χώρα τους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Αύριο όπως γνωρίζετε είναι η επέτειος από το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που σημάδεψε τόσο οδυνηρά το πολωνικό έθνος.

Σήμερα βιώνουμε τον τρίτο. Μακάρι η ανάμνηση των προηγούμενων εμπειριών να σας ωθήσει να καλλιεργήσετε την ειρήνη στον εαυτό σας, στις οικογένειες και στην κοινωνική και διεθνή ζωή», τόνισε.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Φραγκίσκος είχε αναφέρει ξανά ότι η ανθρωπότητα οδεύει προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο λέγοντας ότι είναι «αναπόφευκτος» και προειδοποιούσε συχνά για επικείμενη παγκόσμια σύγκρουση.

Πρόσφατα μάλιστα, το Βατικανό υπερασπίστηκε δημόσια τον Πάπα Φραγκίσκος απέναντι σε όσους τον… κατηγόρησαν ότι δεν ασχολήθηκε αρκετά με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η εκκλησία είπε ότι ο ποντίφικας θεωρεί ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε από τη Μόσχα είναι «ανούσιος, αποκρουστικός και ιερόσυλος».

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Πάπα

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία κάλεσε τον παπικό διπλωμάτη να εξηγήσει τα πρόσφατα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε αναφερθεί σε μία δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε έξω από τη Μόσχα με βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο, ως «φτωχό κορίτσι».

Ο ποντίφικας αναφέρθηκε στην Ντάρια Ντούγκινα, την κόρη του δεξιού Ρώσου πολιτικού Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος υποστηρίζει σθεναρά τον πόλεμο. Η Ρωσία κατηγόρησε την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση, κάτι που το Κίεβο αρνείται.

Στις δηλώσεις του, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε επίσης ότι τα ορφανά στην Ουκρανία και τη Ρωσία ήταν μεταξύ των «αθώων» που πέφτουν θύματα της «παραφροσύνης του πολέμου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τον πρεσβευτή του Βατικανού στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα και είπε στους δημοσιογράφους ότι «η καρδιά της Ουκρανίας έχει διαλυθεί από τα λόγια του Πάπα».

Σε ανακοίνωσή του το Βατικανό ανέφερε: «Τις τελευταίες ημέρες έχουν προκύψει δημόσιες συζητήσεις σχετικά με τις τοποθετήσεις του Πάπα Φραγκίσκου.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ξεκίνησε η Ρωσία, οι παρεμβάσεις του Αγίου Πατρός Φραγκίσκου είναι σαφείς και κατηγορηματικές καταδικάζοντάς τον ως ηθικά άδικο, απαράδεκτο, βάρβαρο, παράλογο, απεχθή και ιερόσυλο».

Σχετικά Άρθρα