Ενεργειακή κρίση: Αποφάσεις για πλαφόν στο αέριο στη Σύνοδο των Υπ. Ενέργειας – Τα μέτρα που εξετάζει η Αθήνα ενόψει χειμώνα

 Ενεργειακή κρίση: Αποφάσεις για πλαφόν στο αέριο στη Σύνοδο των Υπ. Ενέργειας –  Τα μέτρα που εξετάζει η Αθήνα ενόψει χειμώνα

Κατά την έκτακτη Σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό οι υπουργοί Ενέργειας να δώσουν το «πράσινο φως» στα έκτακτα μέτρα που θα εφαρμοσθούν, όπως στο πλαφόν στο αέριο. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αναλάβουν να αποφασίσουν τις υπόλοιπες παραμέτρους των παρεμβάσεων, όπως τον τρόπο χρηματοδότησης.

Όσον αφορά το πλαφόν στο αέριο, εκτιμάται ότι η πιο πρόσφορη φόρμουλα είναι το ισπανικό μοντέλο, δηλαδή η αποζημίωση των εισαγωγέων για τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή προμήθειας και το πλαφόν. Το σχήμα αυτό δύσκολα θα μπορούσε να υλοποιηθεί κεντρικά, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν περίπλοκο και χρονοβόρο.

  • Αντίθετα, η πιο άμεση λύση θα ήταν να εφαρμοσθεί από κάθε κράτος-μέλος στην αγορά του, στη βάση της ενιαίας πανευρωπαϊκής μέγιστης τιμής που θα καθορισθεί. Μάλιστα, σε μία τέτοια περίπτωση, κάθε κράτος-μέλος θα μπορούσε να αξιοποιήσει για τις επιδοτήσεις στο αέριο, τις χρηματοροές από τις παρακρατήσεις των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών.

Όποια φόρμουλα πάντως κι αν προκριθεί, το βέβαιο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν «πυκνώσει» οι φωνές ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολιτικές ηγέτες, για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής πλαφόν στην τιμή του αερίου. Ενδεικτική είναι η σύμπλευση με αυτό το σχέδιο της Γερμανίας, η οποία έως και πρόσφατα ήταν κατηγορηματική αντίθετη. Τώρα, ωστόσο, δημοσιεύματα φέρουν τον υπουργό Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, να έχει ενημερώσει γραπτώς Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας ότι το Βερολίνο εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η χώρα μας έχει δεχθεί ερωτήματα από αρκετά κράτη της Ε.Ε. αναφορικά με το σχήμα που εφαρμόζει για παρακράτηση «στην πηγή» των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στην εγχώρια χονδρεμπορική.

Σε αυτές τις βολιδοσκοπήσεις, από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι αν έχουν υπάρξει παρενέργειες στη λειτουργία της ελληνικής αγοράς Επόμενης Ημέρας από την εφαρμογή του σχήματος.

Η Αθήνα παράλληλα εξετάζει μια σειρά παρεμβάσεων:

– Πριμοδότηση για μείωση στην κατανάλωση ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η σύγκριση θα γίνεται με τον αντίστοιχη κατανάλωση πέρυσι και ο καταναλωτής που θα κάνει οικονομία θα λαμβάνει ένα μπόνους στον λογαριασμό του ως επιβράβευση.

– Πριν από το τέλος του φθινοπώρου αναμένεται να τρέξει καμπάνια ενημέρωσης με συμβουλές στους πολίτες για «έξυπνη κατανάλωση». Δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικότητα στους ιδιώτες να μειώσουν την κατανάλωση, με καμπάνια στα ΜΜΕ αλλά και στα social media θα προταθούν έξυπνες λύσεις, που θα ακολουθούν και κατευθύνσεις που δίνονται αντίστοιχα στο εξωτερικό…. Για παράδειγμα: Χαμήλωμα θερμοστάτη κοντά στους 18 βαθμούς, λιγότερα φώτα κ.α. λύσεις.

– Παράλληλα θα υπάρξει προτροπή στους πολίτες για αντικατάσταση της θέρμανσης με φυσικό αέριο με άλλες πηγές. Για παράδειγμα με σύγχρονα κλιματιστικά οικονομικής κατανάλωσης, ενδεχομένως και με χρηματοδότηση μέρους του κόστους αντικατάστασης, εφόσον εξασφαλιστούν τα σχετικά κονδύλια.

Αλλά και προτροπή στους πολίτες να επωφεληθούν των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

– Στο τραπέζι είναι και η αύξηση της επιδότησης για όσους θα ζεσταθούν το χειμώνα με φυσικό αέριο. Η επιδότηση στα τιμολόγια δεν μπορεί να είναι σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά στα τιμολόγια του ρεύματος αλλά εξετάζεται να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Τα 20 συν 20 ευρώ από την πολιτεία και τη ΔΕΠΑ πέρυσι, στα σημερινά δεδομένα μοιάζουν… ψίχουλα!

– Μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε ευάλωτα νοικοκυριά ή και η διεύρυνση των δικαιούχων, ανάλογα με την πορεία των δημοσίων εσόδων

Σχετικά Άρθρα