Εξελίξεις στο νέο κοίτασμα της ΕΝΙ στην Κύπρο – Το ιταλικό πλοίο Mimbelli πλέει δίπλα στο γεωτρύπανο
Σύμφωνα με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό κοντά στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ, στο οικόπεδο 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, όπου και έχει εντοπιστεί πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου, πλέει το ιταλικό πλοίο Mimbelli.
Σε ανάρτηση στο Twitter σημειώνεται ότι «το πλοίο Mimbelli συμμετείχε στην επιχείρηση “Ασφαλής Μεσόγειος” για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, κοντά στο γεωτρύπανο Tungsten Explorer της ENI, το οποίο πρόσφατα ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στον στόχο Cronos-1, περίπου 90 μίλια από τις ακτές της Κύπρου».
#naveMimbelli impegnata in operazione #MediterraneoSicuro a tutela degli interessi nazionali, in vicinanza della "Drilling Ship TUNGSTEN EXPLORER" di ENI che ha recentemente scoperto un giacimento di gas con il pozzo Cronos-1 a circa 90 miglia al largo di Cipro.#MarinaMilitare pic.twitter.com/OoVJ5cLmsH
— Marina Militare (@ItalianNavy) August 26, 2022
Το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της γεώτρησης στο Cronos-1, εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με την ποσότητα φυσικού αερίου στον ταμιευτήρα που ανακαλύφθηκε να υπολογίζεται σε 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Θεωρητικά, η ποσότητα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι βρίσκεται στα βάθη του Κρόνου αρκεί για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες της Κύπρου σε καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής για 60-70 χρόνια, και για σχεδόν διπλάσια περίοδο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής το κοίτασμα Αφροδίτη.
Είχε επίσης ανακοινωθεί ότι το Tungsten Explorer έχει μεταβεί στον στόχο Zeus-1, για νέα ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6. Σύμφωνα με παλαιότερες αναρτήσεις του ιταλικού ναυτικού, το πλοίο Mimbelli είχε σταθμεύσει πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου απέπλευσε την περασμένη εβδομάδα.
H είδηση της ανακάλυψης σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 απασχολεί ήδη τη διεθνή ειδησεογραφία. Το δίκτυο Reuters, αναφέρεται στην ανακοίνωση που έκαναν οι δύο εταιρίες ενώ σχολιάζεται στο σχετικό ρεπορτάζ ότι εντοπίστηκαν συνολικά 2.5 Tcf. Επιπλέον, η La Repubblica κάνει λόγο για «ένα απ’ τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου». Υπογραμμίζεται πως η εκμετάλλευση του κοιτάσματος μπορεί να γίνει σε περίπου έναν χρόνο. Παράλληλα στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται λόγος και για το ενδιαφέρον του Ισραήλ περί δημιουργίας αγωγού που να περνά από την Κύπρο και την Ελλάδα καταλήγοντας σε διάφορες χώρες της ΕΕ. Κάτι το οποίο όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα, θα δώσει λύσεις στην ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Από εκεί και πέρα, ο βασικός αγωγός Nord Stream 1 θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι ακόμα και μετά την επαναλειτουργία του οι ροές δεν θα επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα. Σύμφωνα με την Gazprom ο αγωγός θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, καθώς πρέπει να πραγματοποιηθεί συντήρηση στον μοναδικό συμπιεστή φυσικού αερίου που του απομένει. Μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης, οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) ημερησίως – σύμφωνα με τις τρέχουσες ποσότητες – θα επανέλθουν, υποστηρίζει η ρωσική εταιρεία.
Η Γερμανία, η οποία έχει μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι Μόσχα ότι θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες, ενώ παράλληλα επανέλαβε την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. «Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα μπροστά μας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF στο Μόντρεαλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Πρέπει να περιμένουμε από τον Πούτιν να μειώσει περαιτέρω το φυσικό αέριο».
Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα πλήρους διακοπής των ρωσικών προμηθειών καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές. Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιστρέφουν τις ενεργειακές πολιτικές βασιζόμενοι περισσότερο στον άνθρακα και επαναφέροντας πυρηνικούς σταθμούς σε λειτουργία καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τις ελλείψεις.
- «Είτε το σκεπτικό είναι αληθές είτε όχι, το αποτέλεσμα οδηγεί σε μια ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου που σφίγγει περαιτέρω, και μια που εξαρτάται από τις περικοπές της ζήτησης για να βρεθεί σε ισορροπία», δήλωσε ο Biraj Borkhataria, αναλυτής της RBC Capital Markets.
«Η αγορά μπορεί να αγνοήσει τα σχόλια της Gazprom και να αρχίσει να εξετάζει εάν ο αγωγός μπορεί να μην επιστρέψει σε λειτουργία ή τουλάχιστον μπορεί να καθυστερήσει για οποιονδήποτε δεδομένο λόγο».
Η Γερμανία στοχεύει σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 20%.