Le Monde/Global Witness: Υπό κατηγορία η Total ότι προμηθεύει με καύσιμα τα ρωσικά “Σουχόϊ” που βομβαρδίζουν την Ουκρανία- Τι απαντά η γαλλική εταιρεία

 Le Monde/Global Witness: Υπό κατηγορία η Total ότι προμηθεύει με καύσιμα τα ρωσικά “Σουχόϊ” που βομβαρδίζουν την Ουκρανία- Τι απαντά η γαλλική εταιρεία

Ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στη Σιβηρία που ανήκει εν μέρει στη TotalEnergies, τη γαλλική εταιρεία πετρελαίου, προμηθεύει τακτικά ένα διυλιστήριο που παράγει καύσιμα αεριωθουμένων για ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με έρευνα της Global Witness και της Le Monde.

Οι αποκαλύψεις – που βασίζονται σε διαθέσιμα στοιχεία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών που παρέχονται από την Anti-Corruption Data Collective – έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Total τον Μάρτιο ότι οι επιχειρήσεις της κοινοπραξίας «δεν σχετίζονται τελείως με τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία στην Ουκρανία» και θα αυξήσουν την πίεση στην η εταιρεία να συμμετάσχει σε ανταγωνιστές στην αποχώρηση από τη χώρα.

Το κοίτασμα από το Google Earth

Μεταξύ των προορισμών για καύσιμα αεριωθουμένων που διυλίζονται στο Ομσκ είναι οι βάσεις για τα μαχητικά-βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34, τα οποία άρχισαν να λαμβάνουν αποστολές μέρες πριν από την εισβολή. Οι πιλότοι αυτών των αεροσκαφών έχουν κατηγορηθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ουκρανική κυβέρνηση για αδιάκριτο βομβαρδισμό περιοχών αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στις 3 Μαρτίου στο Chernihiv, βόρεια του Κιέβου, που φέρεται να σκότωσε 47 άτομα, και για τακτικό βομβαρδισμό των πόλεων Kharkiv και Mariupol. .

SU-34 της Ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, απ΄ αυτά που εφοδιάζονται από το κοίτασμα της Total

Η Total υπερασπίστηκε την απόφασή της να μην αποχωρήσει από κοινοπραξίες στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε αντίθεση με ανταγωνιστές όπως η BP , λέγοντας ότι οι τρέχουσες κυρώσεις καθιστούν αδύνατη την πώληση των μεριδίων της σε μη Ρώσους αγοραστές και ότι η μονομερής απόσυρση θα « προκαλούσε αναγκαστικά και αδικαιολόγητα μεταφορά αξίας στα ρωσικά συμφέροντα».

Απαντώντας σε επικρίσεις από τα γραφεία της Greenpeace και των Φίλων της Γης στο Παρίσι τον Μάρτιο, η Total αρνήθηκε ρητά ότι οι κοινοπραξίες της στη Ρωσία συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι «οι δραστηριότητες της Novatek […] είναι εντελώς άσχετες με τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία στην Ουκρανία».

Τι έδειξε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Le Monde

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε από την Global Witness και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde , δείχνει συμπύκνωμα φυσικού αερίου από το κοίτασμα Termokarstovoye της Total που μεταφέρεται σε ολόκληρη τη Ρωσία για διύλιση, προτού αποσταλεί ως καύσιμο τζετ σε βάσεις της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στην Ουκρανία.

Αυτές περιλαμβάνουν βάσεις για μαχητικά-βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34. Οι πιλότοι αυτών των πολεμικών αεροσκαφών έχουν κατηγορηθεί από διεθνείς εμπειρογνώμονες και την ουκρανική κυβέρνηση για αδιάκριτους βομβαρδισμούς περιοχών αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στις 3 Μαρτίου στο Τσερνιχίβ, κοντά στο Κίεβο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν 47 πολίτες.

Τα ευρήματα αυξάνουν την πίεση στην Total, η οποία σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της δεν έχει δεσμευτεί να αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία. Η Total έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι δραστηριότητές τους «είναι εντελώς άσχετες με τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία στην Ουκρανία».

Ο Louis Goddard, ανώτερος σύμβουλος ερευνών δεδομένων στην Global Witness είπε:

«Η Total έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι βοήθησε στη χρηματοδότηση του πολέμου μέσω του εμπορίου ρωσικών ορυκτών καυσίμων, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι τροφοδοτούν επίσης ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις σε Ουκρανούς αμάχους από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Σιβηρίας που ανήκουν σε κοινή ιδιοκτησία.

«Είπαν ότι η παραγωγή τους δεν έχει σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, αλλά αυτό δεν είναι πλέον μια υποστηρικτική θέση. Η Total πρέπει να ξεκαθαρίσει και να εξηγήσει τι γνώριζε για τη σύνδεση αυτών των κοιτασμάτων αερίου και των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών».

Η Total κατέχει το 49% της TerNefteGaz, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε για τη λειτουργία του κοιτάσματος Termokarstovoye, με τη Novatek να κατέχει το υπόλοιπο. Η Total κατέχει επίσης το 19,4% της ίδιας της Novatek, δίνοντας στη γαλλική εταιρεία πλειοψηφικό οικονομικό συμφέρον στην κοινοπραξία.

Παρουσίαση με τα δεδομένα της αλυσίδας εφοδιασμού από τη Le Monde, η Total επιβεβαίωσε ότι όλο το συμπύκνωμα αερίου που παράγεται από την TerNefteGaz πωλείται στη Novatek, αποτελώντας το 7% των όγκων της εταιρείας στην αγορά, αλλά είπε ότι δεν είχε καμία πληροφορία για τις επόμενες πωλήσεις της Novatek και δεν έχει έλεγχος των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της Novatek, η οποία είναι μια εντελώς ξεχωριστή εταιρεία.

Τον Μάρτιο, η Global Witness αποκάλυψε ότι λίγες ώρες αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Total Patrick Pouyanné είπε στον κόσμο ότι «οι έμποροί μου δεν παίρνουν άλλο πετρέλαιο από τη Ρωσία από την αρχή της κρίσης», η θυγατρική εμπορική εταιρεία της Total απέστειλε 1,4 εκατομμύρια βαρέλια αργού Urals από την Ουστ Λούγκα στο Ρότερνταμ τη νύχτα 8–9 Μαρτίου. Αφού έμαθε αυτά τα ευρήματα, η Total ανακοίνωσε ότι θα αποχωρούσε από το ρωσικό εμπόριο πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022.

Σχετικά Άρθρα