Καστανίδης: “Τα πράγματα με τις υποκλοπές είναι χειρότερα από ό,τι διέρρευσαν”
Στην αποκάλυψη ότι η κοινή γνώμη δεν έχει πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει με τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα ακόμη και μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις Δεμίρη στην επιτροπή της Βουλής, προχώρησε μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Χάρης Καστανίδης. Σημειώνεται ότι χθες ο προτεινόμενος ως διοικητής της ΕΥΠ μετά την αποπομπή του Παναγιώτη Κοντολέοντα, εκλεκτού του Κ. Μητσοτάκη, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία εξαίρεση για το ποιον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται δηλαδή ακόμη και σήμερα τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι πολιτικοί, ακόμη και οι πολιτικοί αρχηγοί.
«Χωρίς να μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες (και μάλιστα επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά, γιατί η συζήτηση ήταν μεταξύ εμού και του προτεινόμενου ως διοικητή της ΕΥΠ, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα από ό,τι διέρρευσαν. Όσα είπε ο διοικητής της ΕΥΠ διαψεύδουν απολύτως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι δεν συμβαίνει τίποτα αυτές τις ώρες και αυτές τις ημέρες» είπε ο κ. Καστανίδης.
«Λέγεται ότι πρέπει να παρακολουθηθεί ο κ. Ανδρουλάκης, για λόγους “εθνικής ασφάλειας”, είναι η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης. Τι είναι η “εθνική ασφάλεια”; Κάποιος που επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, που είναι κατάσκοπος (της Τουρκίας, των Ρώσων, της Αμερικής, της Αιγύπτου; ) και δίνει πληροφορίες σε βάρος της Ελλάδας και πρέπει να τον ακούσουμε τι κάνει αυτός ο τύπος, ή μπορεί να οργανώνει τρομοκρατική δραστηριότητα, ο Ανδρουλάκης. Αν πράγματι είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ο Ανδρουλάκης τότε θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι έχει κάνει για να μην τον ψηφίσει. Αν όμως ο Κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα, τότε πρέπει να αποκαλυφθεί, για να ξέρει ο ελληνικός λαός τι κυβέρνηση έχει», τόνισε ο ίδιος.
Όσον αφορά τις παρακολουθήσεις μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει το «μεγάλο πρόβλημα ότι πολλές αν όχι όλες οι μυστικές υπηρεσίες στις ευρωπαϊκές χώρες κάνουν outsourcing, δηλαδή αναθέτουν “δουλειές” σε ιδιώτες που έναντι αμοιβής κάνουν τη δουλειά για τις μυστικές υπηρεσίες. Είναι κρίσιμο, για να αναρωτηθούμε: όταν η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η ΕΥΠ δεν έχει το Predator, μήπως πρέπει να ψάξουμε ένα βήμα παρακάτω; Να δούμε το outsourcing, δηλαδή με ποιους ιδιώτες συνεργάζεται και για λογαριασμό της ΕΥΠ κάνουν αυτά;».
Εξάλλου, χαρακτήρισε παράβαση του Κανονισμού της Βουλής το ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Αυτή η πρόβλεψη αφορά τον έλεγχο της λειτουργίας της ΕΥΠ, όπως είπε, ενώ «εδώ πρόκειται για διατύπωση γνώμης και όχι έλεγχο της υπηρεσίας».