Δυσοίωνες εξελίξεις για κοροναϊό: Παραμένουν ψηλά κρούσματα και θάνατοι, νέο κύμα πανδημίας από φθινόπωρο, επαναφορά μέτρων
Μετά την ανησυχητική έκθεση του ΕΟΔΥ για νέο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα η ανακοίνωση των κρουσμάτων έρχεται να επιβεβαιώσει τους ειδικούς που εκτιμούν πώς η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας είναι ελλειμματική και μάλλον… φιλελεύθερη στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων ένεκα τουρισμού. Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν εμμέσως πλην σαφής και οι δηλώσεις του Υπ. Υγείας ο οποίος ουσιαστικά προαναγγέλλει την υποχρεωτικότητα της μάσκας.
Καταρχάς στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σύμφωνα με την οποία την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν συνολικά 55.769 κρούσματα όπως επίσης και 258 νεκροί, δηλ. κατά μέσο όρο ημερησίως πάνω από 36 θάνατοι.
Την εβδομάδα 15 Αυγούστου 2022 με 21 Αυγούστου 2022, καταγράφηκαν 55.769 κρούσματα COVID-19 (5.346 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -25% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων.
Ειδικότερα την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 55.769 κρούσματα COVID-19 (5.346 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -25% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.712.025 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες.
Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.527 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 218, -22% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.474 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 211, -29% εβδομαδιαία μεταβολή).3 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 132 (65.2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 95.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 258 θάνατοι ασθενών COVID-19 (25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -11% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.335 θάνατοι, με το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 11,35% σε σύνολο 491.401 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 70.200 δείγματα (-19% εβδομαδιαία μεταβολή).
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι 21 Αυγούστου 2022 , στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον SARS-CoV-2 και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 12.263.547 (7μερος μ.ό.: 7.756, -18% εβδομαδιαία μεταβολή) κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 78.884.767 δείγματα (7μερος μ.ό.: 62.445, -19% εβδομαδιαία μεταβολή).
Tην εβδομάδα αναφοράς, πραγματοποιήθηκαν 594 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 54.147 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 8.269 θετικά (15%).
Διασπορά:
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια Μετάδοση.
Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.
Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.
Ανησυχία για νέο κύμα
Σε ανάλυση των παραγόντων που καθιστούν «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα προχώρησε ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη (23/08).
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ «η εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της μολυσματικότητας του ιού και της ανοσίας στην κοινότητα» διευκρινίζονας ότι «οι παράμετροι που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι:
- κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),
- από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,
- άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π.
Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν, επίσης, ότι «η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση».
«Ο κορονοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο να κυριαρχήσει μια νέα υποπαραλλαγή ή το ενδεχόμενο αυτή να προκαλέσει νέο κύμα κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ διευκρινίζεται ότι «εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό».
Ειδικά, δε, για τη μετάλλαξη «Κένταυρος» ΒΑ.2.75 από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται ότι «προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη».
- «Συμπερασματικά, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75. Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον» καταλήγει στην ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ και προσθέτει για τον εμβολισμό:
«από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κοροναϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του».
Νέα μέτρα από το φθινόπωρο
Δύο σενάρια για τη χρήση μάσκας θα εξετάσει το υπουργείο Υγείας για το φθινόπωρο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ η συζήτηση σχετικά με τη μάσκα θα επικεντρωθεί σε δύο φάσεις. Στο πού και αν χρειαστεί να είναι υποχρεωτική, όπως είναι στα νοσοκομεία, στα ΜΜΜ και στα πλοία και πού θα υπάρξει ισχυρή σύσταση.
Ο υπουργός ανέφερε πάντως πως η γενικότερη κουλτούρα «θέλει» ένα νέο πλαίσιο συστάσεων.
- «Στον απόλυτο ήπιο βαθμό, αν χρειαστούν σε συγκεκριμένους χώρους να επεκταθεί η χρήση της μάσκας, τότε θα το εξετάσουμε. Ο χειμώνας έχει κι άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν, όπως η γρίπη, με αποτέλεσμα όταν υπάρχει και ο κοροναϊός να πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική, όπως εμβολιασμός, προκειμένου να προστατέψουμε τις ευάλωτες ομάδες», επισήμανε ο κ. Πλεύρης.
Σχετικά με τα σχολεία ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως μέχρι τέλος του μήνα θα υπάρξει συζήτηση με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς σχετικά το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί στα σχολεία.
«Η λογική μας και στα σχολεία θα είναι να πάμε σε ήπιους περιρισμούς. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουμε συζητήσει», επισήμανε.
Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε πως στις αρχές καλοκαιριού είχαμε ένα έντονο κύμα, το οποίο δεν έδωσε τις βαριές νοσηλείες όπως τα προηγούμενα κύματα.
- «Υπήρξε μεγάλη πίεση στις απλές κλίνες, ενώ τώρα είμαστε στην φάση της αποκλιμάκωσης. Υπάρχει πλάνο για το πώς θα αναπτυχθούν κλίνες, χωρίς να περιοριστούν τα χειρουργεία», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στα εμβόλια, τονίζοντας πως αυτά που είναι τώρα διαθέσιμα στη χώρα μας προστατεύουν από τη βαριά νόσηση γι΄ αυτό θα πρέπει να εμβολιαστούν κυρίως οι άνω των 60 ετών.
«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θεωρούμε πως θα υπάρχουν εντός του έτους , ωστόσο ειδικά οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα», τόνισε.
Παπαευαγγέλου για σχολεία
Την προσωπική της εκτίμηση για το πώς θα μπορούσε να γίνει το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε στο in η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευγγέλου.
Όπως ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου η τάση είναι στις περισσότερες χώρες να μην καταστεί υποχρεωτική η μάσκα αλλά ούτε και τα self test στα σχολεία από Σεπτέμβρη.«Βρισκόμαστε σε άλλη φάση της πανδημίας. Η γνώμη μου είναι και αυτό βλέπουμε ήδη να συμβαίνει στις περισσότερες χώρες, πως το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να γίνει χωρίς την απαίτηση test ή μάσκας», ανέφερε η καθηγήτρια μιλώντας στο in.
Φυσικά η ίδια τόνισε πως όταν ένα παιδί θα εμφανίζει συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνεται σπίτι του όπως συμβαίνει και με τη γρίπη, ωστόσο όπως τόνισε πλέον ήρθε η ώρα να υπάρχουν συστάσεις στα σχολεία και όχι υποχρεωτικά μέτρα.