Δούναβις: Η ξηρασία έβγαλε στην επιφάνεια σκελετούς γερμανικών πλοίων του Β’ Π. Πολέμου- Κίνδυνοι για τη ναυσιπλοϊα

 Δούναβις: Η ξηρασία έβγαλε στην επιφάνεια σκελετούς γερμανικών πλοίων του Β’  Π. Πολέμου- Κίνδυνοι για τη ναυσιπλοϊα

Η χειρότερη ξηρασία της Ευρώπης εδώ και χρόνια έχει φέρει την στάθμη στον ποταμό Δούναβη σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, βγάζοντας στην επιφάνεια τους όγκους δεκάδων γερμανικών πολεμικών πλοίων φορτωμένων με εκρηκτικά που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στο σερβικό ποτάμιο λιμάνι του Πράχοβο.

Τα πλοία ήταν μεταξύ των εκατοντάδων που βυθίστηκαν κατά μήκος του Δούναβη από τον στόλο της ναζιστικής Γερμανίας στη Μαύρη Θάλασσα το 1944 καθώς υποχώρησαν από τις προελαύνουσες σοβιετικές δυνάμεις και εξακολουθούν να εμποδίζουν την κυκλοφορία των ποταμών όταν είναι χαμηλά τα επίπεδα νερού.

Ωστόσο, η φετινή ξηρασία – η οποία θεωρείται από τους επιστήμονες ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη – έχει εκθέσει περισσότερους από 20 σκελετούς πλοίων σε ένα τμήμα του Δούναβη κοντά στο Πράχοβο στην ανατολική Σερβία, πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να περιέχουν τόνους πυρομαχικών και εκρηκτικών και αποτελούν κίνδυνο για τη ναυτιλία. .

«Ο γερμανικός στολίσκος άφησε πίσω του μια μεγάλη οικολογική καταστροφή που απειλεί εμάς, ανθρώπους του Πραχόβου», είπε ο Βέλιμιρ Τραϊλόβιτς, 74 ετών, συνταξιούχος από το Πράχοβο που έγραψε ένα βιβλίο για τα γερμανικά πλοία, σύμφωνα με το Reuters (δείτε το σχετικό video).

Σχετικά Άρθρα