Επιμένει ο Μηταράκης: “Δεν είναι ελληνική η νησίδα στον Έβρο όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ”
Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σχετικά με τους 38 πρόσφυγες στον Έβρο. Σε σημερινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης επέμεινε πως η νησίδα που εντοπίστηκαν οι πρόσφυγες δεν αποτελεί ελληνικό έδαφος και για αυτόν τον λόγο δεν έγινε άμεση επέμβαση των ελληνικών αρχών για τη διάσωσή τους.
Ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως τόσο η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, όσο και το Κτηματολόγιο, δήλωσαν ξεκάθαρα πως το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Ωστόσο σε ερώτηση που κατέθεσε προ ημερών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνοντας έτσι το θέμα στην ελληνική Βουλή, ζητώντας διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίστηκε το δράμα.
Για το θέμα του Έβρου, ο υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι, και η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα. Όπως ανέφερε, «ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην ΕΕ λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια». «Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές» πρόσθεσε.
Για τους μετανάστες που έφτασαν στα Κύθηρα
Αναφορικά με την άφιξη μεταναστών σε άλλα νησιά, όπως τα Κύθηρα, δήλωσε ότι οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, άλλα και ο φράχτης στον Έβρο, έχουν αναγκάσει τους λαθροδιακινητές να αναζητήσουν άλλες διαδρομές σε άλλα νησιά και εργαλειοποιούν τις νησίδες του Έβρου.
Ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε ότι ο φράχτης στο Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα ακόμα.
Για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων
Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι αύτη τη στιγμή φιλοξενούνται στη χώρα μας σε δομές φιλοξενίας 18.000 μετανάστες από 92.000 που ήταν το 2020. Σημείωσε επίσης ότι από τις 121 δομές που υπήρχαν πλέον λειτουργούν 34 σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, δήλωσε ότι αυτο δημιούργησε πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές, καθώς δεν υπήρχαν εργάτες γης.
Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές δήλωσε ότι «πέρυσι είχαμε τους χαμηλότερους αριθμούς σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία, 8.500 μετανάστες». Φέτος αναμένεται να είναι η δεύτερη χαμηλότερη χρονιά της δεκαετίας σε μεταναστευτικές ροές με 7.000 αφίξεις μεταναστών έως τώρα πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.