Μαξίμου – Υποκλοπές: Επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα – Οι εκτιμήσεις για τη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη
Την πιο δύσκολη περίοδο της μέχρι τώρα διακυβέρνησης της διανύει η κυβέρνηση. Το κυβερνητικό επιτελείο, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να χαμηλώσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης δίνοντας «ραντεβού» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Βουλή για την θεσμική εκτόνωση του ζητήματος. Το Μέγαρο Μαξίμου αποδέχθηκε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή και για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Της Άννας Καραβοκύρη
Αναμφισβήτητα, η επανεκκίνηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών την επόμενη εβδομάδα, θα δρομολογήσει σειρά πολιτικών εξελίξεων.
Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ταυτιστεί με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και θα ζητήσει πρόωρες εθνικές εκλογές ή εάν θα συνεχίσει «αυτόνομη» πορεία στο δρόμο προς τις κάλπες.
- Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις τελευταίες ώρες εξετάζετε σοβαρά το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να «προλάβει» τις πολιτικές εξελίξεις και την στάση της αντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών και μάλιστα με διευρυμένη χρονική διάρκεια.
Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει και προετοιμάζεται για όλα τα «κοινοβουλευτικά όπλα» που διαθέτει στην φαρέτρα της η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είναι για παράδειγμα η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Εφόσον έχει παρέλθει ο χρονικός περιορισμός του εξαμήνου από την προηγούμενη κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, δίνεται η δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει επανακαταθέτοντας πρόταση μομφής.
Η προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Ιανουαρίου μετά την σφοδρή κακοκαιρία του χιονιά.
Δεδομένου μάλιστα, πως η τριήμερη συζήτηση στην Βουλή, κατά την πρόταση δυσπιστίας ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία που λαμβάνει την μορφή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, κάτι τέτοιο θα συσπείρωνε την κυβερνητική πλειοψηφία και την βάση της ΝΔ.