ΕΥΠ: Περίεργες μετακινήσεις στελεχών μετά τις αποκαλύψεις- Ο ρόλος της νεοσύστατης ΚΕΤΥΑΚ στην Αγ. Παρασκευή
Αναβρασμός επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο εσωτερικό της ΕΥΠ, στην Κατεχάκη, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και τις απομακρύνσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντος, που είχαν ο πρώτος την πολιτική και ο δεύτερος την επιχειρησιακή ευθύνη για τη λειτουργία της Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, η μέχρι πρότινος υποδιοικητής της Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας της Υπηρεσίας μετακινήθηκε χθες από τη θέση της και πηγαίνει στο Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας. Πρόκειται για γυναίκα αστυνομικό με μεγάλες επιχειρησιακές ικανότητες, η οποία υπηρετούσε επί σειρά ετών ως αποσπασμένη στην ΕΥΠ.
Η χρονική συγκυρία της αποχώρησής της (κάποιες πηγές ανέφεραν ότι αποχώρησε με δική της πρωτοβουλία) δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, με δεδομένες μάλιστα τις πληροφορίες ότι τους τελευταίους μήνες δεν έδινε το «παρών» στο κτίριο της κεντρικής υπηρεσίας στη λεωφόρο Κατεχάκη, αλλά στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, όπου στεγάζεται το νεοσύστατο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ). Το τελευταίο διάστημα, εν μέσω καταγγελιών και δημοσιευμάτων για το ζήτημα των υποκλοπών, έχουν διατυπωθεί ορισμένα ερωτήματα για τον ρόλο του νεοσύστατου Κέντρου, με το επιχείρημα ότι μέσω του ΚΕΤΥΑΚ, που υπάγεται απευθείας στον διοικητή, μπορούν να υπογράφονται απόρρητες συμβάσεις με φορείς και φυσικά πρόσωπα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, δεν είχαν υπάρξει –χθες– πληροφορίες για τυχόν αντικατάσταση της επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας (και ιεραρχικά ανώτερης της υπό μετακίνηση αστυνομικού), ούτε του επιχειρησιακού υποδιοικητή της ΕΥΠ. Ο τελευταίος, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν είχε ενημερωθεί για την άρση απορρήτου στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι άλλες πηγές ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι για την άρση απορρήτου απαιτείται η υπογραφή του επιχειρησιακού υποδιοικητή της Υπηρεσίας.
Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ προανήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό διάγγελμά του. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, με τη συνδρομή του τηλεπικοινωνιακού παρόχου στον οποίο είναι συνδρομητής ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (Wind ). Η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη με την επίσκεψη κλιμακίου ελεγκτών της ΑΔΑΕ στις εγκαταστάσεις του τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Ως γνωστόν, βρέθηκαν οι διατάξεις που είχαν υπογραφεί από την εισαγγελέα που εποπτεύει την ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και οι οποίες επικαλούνταν λόγους εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου στο κινητό τού επικεφαλής του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας.
Καλά ενημερωμένες πηγές δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι ο έλεγχος συνεχίζεται όσον αφορά την καταγγελία για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το παράνομο λογισμικό Predator, με τα αποτελέσματα της διαδικασίας να αναμένονται σε διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων από σήμερα. Το θέμα μάλιστα θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Παρόμοιο έλεγχο έχει κάνει, ως γνωστόν, και η Υπηρεσία Ασφαλείας (CERT) του Ευρωκοινοβουλίου.