Τόμας Φρίντμαν/Ν.Υ Times:Γιατί ο Λ. Οίκος κάνει δεύτερες σκέψεις για τον Ζελένσκι- Δυσφορία και ερωτηματικά
Ο κεντρικός αρθρογράφος των N.Y Times διατυπώνει σοβαρά ερωτηματικά και δεν διστάζει να εκφράσει την διαφωνία του για την επίσκεψη της Νάνσυ Πελόζι στην Ταϊβάν. Εκτιμά πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ανοίξουν αυτή την ώρα ένα νέο γεωπολιτικό μέτωπο και έτσι να ενισχύσουν έτι περαιτέρω την συνεργασία της Κίνας με την Ρωσία, και στο στρατιωτικό επίπεδο, στο οποίο μέχρις ώρας το Πεκίνο δεν έχει προμηθεύσει την Μόσχα με τα κινεζικής κατασκευής drones που θεωρούνται ίσως τα καλύτερα παγκοσμίως.
Η άποψη του Φρίντμαν είναι πως η ΟΥάσιγκτον πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην Ουκρανία και στο πώς θα αποτραπεί η ολοκληρωτική νίκη της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό αποκαλύπτει τις δεύτερες σκέψεις που υπάρχουν, πια, στον Λευκό Οίκο σχετικά με κινήσεις και αποφάσεις του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κάτι που δείχνει πως ο Ουκρανός πρόεδρος έχει αυτονομηθεί και δεν υιοθετεί την στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Γράφει ο Τόμας Φρίντμαν χαρακτηριστικά:
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, γιατί η πρόεδρος της Βουλής να επέλεγε να επισκεφθεί την Ταϊβάν και να προκαλέσει εσκεμμένα την Κίνα τώρα, καθιστώντας την τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που επισκέφτηκε την Ταϊβάν από τον Newt Gingrich το 1997, όταν η Κίνα ήταν πολύ πιο αδύναμη οικονομικά και στρατιωτικά;
Το timing δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο. Ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν έχει τελειώσει. Και ιδιωτικά, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν πολύ περισσότερο για την ηγεσία της Ουκρανίας από ό,τι το αφήνουν να γίνει κατανοητό. Υπάρχει βαθιά δυσπιστία μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky — πολύ περισσότερο από ό,τι έχει αναφερθεί.
Και υπάρχουν αστείες κινήσεις στο Κίεβο. Στις 17 Ιουλίου, ο Ζελένσκι απέλυσε τον γενικό εισαγγελέα της χώρας του και τον ηγέτη της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών – η πιο σημαντική ανατροπή στην κυβέρνησή του από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο. Θα ήταν το αντίστοιχο του Μπάιντεν να απολύσει τον Μέρικ Γκάρλαντ και τον Μπιλ Μπερνς την ίδια μέρα. Αλλά ακόμα δεν έχω δει καμία αναφορά που να εξηγεί πειστικά περί τίνος πρόκειται. Είναι σαν να μην θέλουμε να κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά κάτω από την κουκούλα στο Κίεβο, φοβούμενοι τι διαφθορά ή γελοιότητες μπορεί να δούμε, όταν έχουμε επενδύσει τόσα πολλά εκεί. (Περισσότερα για τους κινδύνους από αυτό μια άλλη μέρα.)
Εν τω μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Πούτιν είναι αρκετά έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης ενός μικρού πυρηνικού όπλου εναντίον της Ουκρανίας, εάν δει τον στρατό του να αντιμετωπίζει βέβαιη ήττα.
Εν ολίγοις, αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει, είναι ΤΟΣΟ ασταθής, ΤΟΣΟ όχι χωρίς επικίνδυνες εκπλήξεις που μπορούν να εμφανιστούν κάθε μέρα. Ωστόσο, εν μέσω όλων αυτών θα διακινδυνεύσουμε μια σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν, που προκαλείται από μια αυθαίρετη και επιπόλαια επίσκεψη του προέδρου της Βουλής;