Τέλος στη συνταγογράφηση ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς: Τεράστια ταλαιπωρία για τους χρονίως πάσχοντες
Ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Υγείας διαχειρίστηκε το ζήτημα της συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων για τους ανασφάλιστους ασθενείς, ορίζοντας ότι θα γίνεται μόνο από γιατρούς δημοσίων Νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων αλλά και αντιδράσεων.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Καρδιοπαθείς και ρευματοπαθείς ανασφάλιστοι ασθενείς ζητούν με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας να μην εξυπηρετούνται αποκλειστικά από δημόσιες δομές Υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς τον κ. Θάνο Πλεύρη, τόσο οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες όσο και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν, αιτούνται να εξαιρεθούν από την υποχρέωση συνταγογράφησης μόνον από γιατρούς σε δημόσιες δομές Υγείας.
Το χάος των αποφάσεων επωμίζονται οι ρευματοπαθείς ασθενείς
Επιστολή (για δεύτερη φορά) απέστειλε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, επισημαίνοντας ότι «οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα είναι ασθενείς που τελούν σε ανοσοκαταστολή και στην παρούσα φάση βρισκόμαστε και πάλι εν όψει ενός νέου πανδημικού κύματος της COVID-19, ενώ πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό σε χώρους αυξημένου κινδύνου, εντούτοις, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της συνταγογράφησης συνωστίζονται σε νοσοκομεία και σε άλλες Δημόσιες Δομές Υγείας, επισκεπτόμενοι πολλές φορές και ιατρούς άλλης ειδικότητας. Αυτό δημιουργεί σύγχυση στους ίδιους τους ασθενείς, πίεση στους υγειονομικούς υπαλλήλους και στο σύστημα υγείας εν γένει και, εν τέλει, μια χαοτική κατάσταση, την οποία επωμίζονται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους με ισχυρή επίπτωση στην υγεία των νοσούντων».
Ταλαιπωρία και επιβάρυνση της υγείας των ασθενών
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν, προσέφυγε με επιστολή στον υπουργό Υγείας, τονίζοντας την ταλαιπωρία των ατόμων με ρευματικά νοσήματα, «καθώς η ειδικότητα του ρευματολόγου στα νοσοκομεία είναι σε έλλειψη, ενώ σε κάποιες περιοχές απουσιάζει εντελώς». Παράλληλα, διαμαρτύρεται γιατί οι ρευματοπαθείς δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρούμενες από τον ΦΕΚ ομάδες λόγω μειωμένης ή μηδενικής συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή και καλεί το υπουργείο σε διάλογο. «Αν δεν υπάρξει άρση της εν λόγω απόφασης, προβλέπεται μεγάλη αύξηση της ταλαιπωρίας και της αναμονής των ασθενών, οι οποίοι θα χάσουν πολύτιμο για την υγεία τους χρόνο, χωρίς να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους», αναφέρει η ΡΕΥΜΑΖΗΝ χαρακτηριστικά.
Σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο η υγεία καρδιοπαθών
Συγκεκριμένα, με επιστολή τους, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες ζητούν την άμεση διευθέτηση του ιδιαίτερα σημαντικού αυτού ζητήματος, το οποίο απασχολεί μεγάλο αριθμό πασχόντων από ποικίλες μορφές καρδιοπάθειας.
Ως την εφαρμογή της νέας απόφασης, υπήρχε η δυνατότητα παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας και από ιδιώτες ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών Υγείας.
Όπως αναφέρουν, οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία δημόσιων υγειονομικών δομών αποκλειστικά και μόνο για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Υφίστανται επιπλέον ταλαιπωρία στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, ενώ μπαίνει σε κίνδυνο και η ζωή τους από τον συγχρωτισμό. «Το να τίθεται σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο η υγεία καρδιοπαθών συμπολιτών μας λόγω του παρατηρούμενου συνωστισμού, αλλά και η σωματική και η ψυχική ταλαιπωρία την οποία συνεπάγεται η εν λόγω διαδικασία είναι κάτι το οποίο, κ. υπουργέ, δεν θα πρέπει να επιτρέψετε», υπογραμμίζουν.
Όπως επισημαίνουν, από την υποχρέωση εξαιρούνται αρκετές ευπαθείς κατηγορίες ασθενών, αλλά όχι οι καρδιοπαθείς, παρά μόνον τα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και όσοι φέρουν πιστοποιημένη αναπηρία τουλάχιστον 80%.
«Ζητούμε, σε περίπτωση κατά την οποία η ολική απόσυρση του άρθρου 38 του επίμαχου νόμου κρίνετε ότι δεν είναι εφικτή ή σκόπιμη, να εκδώσετε εκ νέου Υπουργική Απόφαση, συμπληρωματική της αμέσως προγενέστερης, ώστε να συμπεριληφθούν ρητά όλοι οι καρδιοπαθείς με πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ανεξάρτητα από την ύπαρξη συν-νοσηρότητας ή όχι»,
είναι συγκεκριμένα το αίτημα των καρδιοπαθών.
«Πιστεύουμε ότι η απόφασή σας είναι εσφαλμένη και άδικη, ότι θα αποδειχθεί μεσο-μακροπρόθεσμα ατελέσφορη και θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.
Ισχυρή μας πεποίθηση αποτελεί το ότι τουλάχιστον τα αντικειμενικά βεβαρημένα περιστατικά θα πρέπει να εξαιρεθούν πάραυτα», καταλήγουν στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες.