Αιφνιδιασμός (;) της Άγκυρας με το Abdulhamid Han – Ποια σημεία έχει στοχεύσει – Δείτε LIVE πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή και πού κατευθύνεται
Η Άγκυρα έβγαλε στη θάλασσα νωρίτερα του αναμενόμενου σε μία προσπάθεια να αιφνιδιάσει τις ελληνικές Αρχές, καθώς πριν από λίγα 24ωρα ο υπουργός Ενέργειας της χώρας είχε ανακοινώσει ότι το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει έρευνες στις 9 Αυγούστου. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εξήλθε αιφνιδίως από το λιμάνι Τασουκού της Τουρκίας και κατευθύνεται νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.
H έξοδος του τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους και ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή.
Το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρυπάνων που διαθέτει η Τουρκία. Πήρε το όνομά του από έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.
Το σημείο που θα κατέβει τουρκικό τρυπάνι θα επιλεγεί, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Κύπρος και η Ελλάδα συντονίζουν τις ενέργειές τους προκειμένου να αποτρέψουν νέα τουρκικά τετελεσμένα και εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες ότι οι κινήσεις τους θα έχουν αποτέλεσμα.
Από τις πληροφορίες που έχει στα χέρια της η Λευκωσία, φαίνεται πως η Τουρκία θα κινηθεί σε «απόσταση ασφαλείας» από τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και στις οποίες δραστηριοποιούνται ξένοι κολοσσοί που είναι στα οικόπεδα 5, 10 και 6. Ενώ την ίδια ώρα δεν αποκλείεται η τουρκική κίνηση να μην περιοριστεί μόνο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Μετά την κινητικότητα που παρατηρήθηκε σήμερα δύο είναι τα σενάρια που επικρατούν:
- είτε το «Αμπντουλ Χαμίτ Χαν» να βγήκε απλά από το λιμάνι,
- είτε η Τουρκία να αποφάσισε να βγάλει νωρίτερα το 4ο γεωτρύπανο της για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στα τέλη Ιουνίου τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η πρώτη περιοχή ερευνών του νέου τουρκικού γεωτρύπανου θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος. «Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών» μετέδιδε το τουρκικό κανάλι A Haber. Πριν από τρεις ημέρες, στις 27 Ιουλίου, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία, φωτογραφήθηκε μπροστά από το τουρκικό γεωτρύπανο.
Μάλιστα ανέβασε στο Twitter την φωτογραφία μαζί με ανάρτηση. «Στο Taşucu (επαρχία Μερσίνας), όπου ήρθα από την Κερύνεια με το θαλάσσιο λεωφορείο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το πλοίο γεώτρησης Abdülhamid Han. Οι προσπάθειες και οι σεισμικές έρευνες που γίνονται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Τουρκική Δημοκρατία και στη Γαλάζια Πατρίδα συνεχίζονται με αποφασιστικότητα».
Η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τον έντονο διάλογο που είχαν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη. Σημειώνεται ότι η κυρία Μπέρμποκ που νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα πήρε ξεκάθαρη θέση κατά των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, ενώ παρομοίωσε τον τουρκικό αναθεωρητισμό με τον ρωσικό.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ φάνηκε να χάνει προς στιγμήν την ψυχραιμία κατηγορώντας την κυρία Μπερμποκ για «μεροληψία». Την ίδια στιγμή ο Νίκος Δένδιας βρισκόταν στο Παρίσι όπου άκουγε νέα μηνύματα στήριξης υπέρ της Ελλάδος αυτή τη φορά από την Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.
Ακόμα δεν έχει γίνει λοιπόν σαφές αν η έξοδος του γεωτρύπανου αποτελεί μια προσχεδιασμένη κίνηση της Άγκυρας που ήθελε να αιφνιδιάσει ή μία αντίδραση στις δηλώσεις που έκαναν οι επικεφαλής της γαλλικής και της γερμανικής διπλωματίας.