Οργανισμός για την Αεροπορική Ασφάλεια: Συντρίμμια Κινεζικού πυραύλου 22 τόνων είναι πιθανό να πέσουν στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο (χάρτης)!
Συντρίμμια ενός κινεζικού πυραύλου είναι πιθανό να πέσουν στη χώρα μας στις 30 ή στις 31 Ιουλίου, με επικρατέστερες περιοχές τη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA), ένας τεράστιος κινεζικός πύραυλος Long March 5B (με την κωδική ονομασία CZ-5B) που είχε απογειωθεί στις 24 Ιουλίου, βρίσκεται σε διαδικασία συντριβής στον πλανήτη.
Όπως αναφέρει το CNN, ο πύραυλος Long March 5B μετέφερε εργαστηριακή μονάδα στο διαστημικό σταθμό που δημιουργεί η Κίνα. Η εκτόξευση ήταν επιτυχής, όμως ο πύραυλος που μετέφερε το φορτίο, δεν συνεχίζει το ταξίδι και πέφτει πίσω στη Γη.
Υπό κανονικές προϋποθέσεις δεν θα έπρεπε να δημιουργεί αναστάτωση, καθώς είναι μια συνηθισμένη διαδικασία όταν πραγματοποιούνται διαστημικά ταξίδια, να επιστρέφουν οι πύραυλοι, που χρησιμοποιούνται για να δώσουν επιτάχυνση στο εκάστοτε διαστημόπλοιο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, ο πύραυλος μήκους 30 μέτρων, ζυγίζει περίπου 22 τόνους και θεωρείται αρκετά δύσκολο, να διαλυθεί σε πολύ μικρά κομμάτια, όση ώρα περιστρέφεται στην τροχιά της Γης.
Ταυτόχρονα, δεν διαθέτει το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης. Έτσι, το αντικείμενο “μπαίνει”… ανεξέλεγκτο στην Γη και είναι αβέβαιο το σημείο πρόσκρουσης του.
Σύμφωνα με το CNN, η Κίνα επικρίθηκε έντονα πέρυσι για τον χειρισμό των διαστημικών απορριμμάτων, αφού εκτόξευσε μια άλλη μονάδα σε παρόμοιο πύραυλο. Τα απομεινάρια του βυθίστηκαν στον Ινδικό Ωκεανό κοντά στις Μαλδίβες 10 ημέρες μετά την εκτόξευση.
Η NASA είπε ότι η Κίνα απέτυχε «να εκπληρώσει υπεύθυνα πρότυπα».
«Τα κράτη που διανύουν το διάστημα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για τους ανθρώπους και τις περιουσίες στη Γη από επανεισόδους διαστημικών αντικειμένων και να μεγιστοποιήσουν τη διαφάνεια σχετικά με αυτές τις λειτουργίες», δήλωσε τότε ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson.
Η Κίνα απάντησε στις επικρίσεις κατηγορώντας τις ΗΠΑ για “υποψίαση φόβων” σχετικά με την επανεισδοχή πυραύλων και κατηγόρησε τους Αμερικανούς επιστήμονες και τη NASA ότι “ενέργησαν ενάντια στη συνείδησή τους” και ότι είναι “αντι-διανοούμενοι”.
Το 2020, ένας κινεζικός πυρήνας πυραύλων – ο οποίος ζύγιζε σχεδόν 20 τόνους – έκανε μια ανεξέλεγκτη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, περνώντας απευθείας πάνω από το Λος Άντζελες και το Central Park στην πόλη της Νέας Υόρκης πριν καταδυθεί τελικά στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Τα διαστημικά σκουπίδια όπως οι παλιοί δορυφόροι εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης σε καθημερινή βάση, αν και τα περισσότερα από αυτά περνούν απαρατήρητα επειδή καίγονται πολύ πριν προλάβουν να χτυπήσουν στο έδαφο