Πολιτικός σεισμός για τις υποκλοπές – Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση – Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου
Μνήμες από σκοτεινές εποχές του παρελθόντος επανέρχονται στο πολιτικό σκηνικό ύστερα απο τις καταγγελίες περί κατασκοπείας και υποκλοπών, που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Μείζον πολιτικό θέμα για τη δημοκρατία, το κράτος και τους θεσμούς, εγείρει η μήνυση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλακη περί απόπειρας παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου, μέσω του λογισμικού προγράμματος “Predator”.
Της Άννας Καραβοκύρη
Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης που ζητούν πειστικές απαντήσεις για το ρόλο που έχει το Μέγαρο Μαξίμου στις καταγγελίες και γιατί η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.
Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να πετάξει την “καυτή πατάτα” στην δικαιοσύνη δίνοντας παράλληλα το στίγμα “όλα στο φως” με σεβασμό στις Αρχές και στους θεσμούς.
Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως οι καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η μηνυτήρια αναφορά του επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη και κάθε αρμόδια Αρχή θα συνδράμει, με την τεχνογνωσία της στην διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαικό επίπεδο.
Αρχικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως “η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη” και πρόσθεσε πως κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη, τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Ακριβώς, στο ίδιο μήκος κύματος παρέμεινε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος από το βήμα της Βουλής δήλωσε πως “η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει πλήρως αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάθε δημόσια Αρχή θα διευκολύνει με την πληροφόρηση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της” υπογραμμίζοντας πως είναι “αυτονόητο” και “δεδομένο” το απόρρητο των επικοινωνιών.
Την ίδια ώρα όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης σηκώνουν “σκόνη” γύρω απο την υπόθεση.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο “κάδρο” τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύοντας ευθεία επίθεση προς τον πρωθυπουργό.
- “Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό παράνομης παρακολούθησης το τελευταίο διάστημα στη χώρα, αυτή τη φορά εις βάρος αρχηγού κόμματος. Ο κος Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει τις υπεκφυγές γιατί όλα αυτά τα πρωτοφανή συμβαίνουν στη χώρα όσο αυτός κυβερνάει. Παρακολουθήσεις, διώξεις και δολοφονίες δημοσιογράφων. Κατρακύλα στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου. Τώρα και παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών. Και να δούμε τι άλλο θα προκύψει” επισήμανε.
Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την μηνυτήρια αναφορά του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε δήλωσή του ανέφερε:
- “Σήμερα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου γιατί πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό μου με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator. Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον. Σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι στη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο, γιατί η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, γι’ αυτό σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μισόλογα και με υπεκφυγές”.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν συνδέεται μόνο με τη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών αλλά συνιστά και ζήτημα Δημοκρατίας.
- «Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή των κοριών, παρακολουθώντας το κινητό τηλέφωνο του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Και ενδεχομένως να μην είναι αυτή η μοναδική περίπτωση παρακολούθησης. Για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, που έχει πέσει θύμα παρόμοιων πρακτικών την περίοδο 1989-1993, το ζήτημα δεν κλείνει εδώ. Αντίθετα μόλις ανοίγει. Και θα απαιτήσουμε απαντήσεις», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.