Βόμβα από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας: “Δεν θα δίνουμε πετρέλαιο σε όσους βάζουν πλαφόν στην τιμή του”
Η Ρωσία δεν θα προμηθεύει με πετρέλαιο τις χώρες που θα αποφασίσουν να βάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, δήλωσε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα.
Η Ναμπιούλινα προσέθεσε ότι η πρόταση των χωρών της ομάδας της G7, που αποσκοπεί στην αφαίρεση των ενεργειακών εσόδων από την Ρωσία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιλογές της Μόσχας να χρηματοδοτήσει την στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία, θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου.
«Πετρέλαιο σε όσους συνεργάζονται μαζί μας»
«Όπως αντιλαμβάνομαι, δεν θα προμηθεύουμε με πετρέλαιο εκείνες τις χώρες οι οποίες θα επιβάλουν ένα τέτοιο πλαφόν. Και το πετρέλαιό μας και τα πετρελαϊκά μας προϊόντα θα ανακατευθυνθούν στις χώρες που είναι έτοιμες να συνεργασθούν μαζί μας», δήλωσε η Ναμπιούλινα
Το σχέδιο που προβλέπει την επιβολή πλαφόν, και το οποίο έθεσε επί τάπητος πρώτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν, θα μπορούσε να οριστεί στο ήμισυ της ρωσικής τιμής αγοράς, παρότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η τελική συμφωνία και το επίπεδο της τιμής.
Το σχέδιο της G7
Η G7 συζητούσε την επιβολή ενός ορίου στις τιμές στις οποίες αγοράζει ρωσική ενέργεια, ώστε να εμποδίσει τη Μόσχα να ωφεληθεί από την εισβολή της στην Ουκρανία, εξαιτίας της οποίας έχουν αυξηθεί κάθετα οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου.
Τα έσοδα από τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκαν το Μάιο, μολονότι οι κυρώσεις έχουν μειώσει τον όγκο των εξαγωγών του, ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του για τον Ιούνιο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Πρώτες οι ΗΠΑ μίλησαν για πλαφόν
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τον Καναδά και με άλλους συμμάχους τους, για να περιορίσουν περαιτέρω τα ενεργειακά έσοδα της Μόσχας, χωρίς να προκληθούν επιπτώσεις σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, δήλωνε στις 20 Ιουνίου η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν.
«Μιλάμε για πλαφόν στις τιμές ή εξαίρεση τιμών (μέτρα), που θα ενίσχυαν τους πρόσφατους και προτεινόμενους ενεργειακούς περιορισμούς από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους, θα μείωναν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου και θα μείωναν τα έσοδα του Πούτιν, επιτρέποντας ταυτόχρονα να διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά», όπως είπε σε δημοσιογράφους στο Τορόντο.
«Πιστεύουμε ότι μια εξαίρεση τιμών είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος για να αποτραπούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες, που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος στα τρόφιμα και στην ενέργεια», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, έχοντας πλάι της την Καναδή ομόλογό της, Κρίστια Φρίλαντ.