Ανατροπή με το βίντεο εμπρησμού στην Πεντέλη: Ενδεχόμενο εκδίκησης στο Αττικό Πάρκο για τον χιμπατζή (vid)
Ανατρέπει τις υποθέσεις που έγιναν χθες μετά τη δημοσιοποίηση του αποκαλυπτικού βίντεο που δείχνει έναν μαυροντυμένο άνδρα να βάζει φωτιά σε οικόπεδο στην περιοχή της Παλλήνης την ημέρα που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας reader.gr, η συγκεκριμένη μικροεστία αντιμετωπίστηκε άμεσα εν τη γενέσει της από κάτοικο της περιοχής και δεν επεκτάθηκε και συνεπώς δεν συνδέεται με τη φωτιά της Πεντέλης. Ωστόσο, οι αρχές φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο άγνωστος δράστης που προέβη στην απόπειρα εμπρησμού, να είχε ως κίνητρο τη στοχοποίηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Θάνος Σωτήρης στο ρεπορτάζ του, το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ερευνά το ενδεχόμενο η φωτιά να μπήκε «αντίποινα για την θανάτωση του χιμπατζή» που θανατώθηκε από τους υπεύθυνους στο Αττικό Πάρκο, όταν διέφυγε από το κλουβί του, πριν λίγες εβδομάδες.
Το περιστατικό της απόπειρας εμπρησμού σημειώθηκε σε απόσταση 200 μέτρων από τις εγκαταστάσεις του πάρκου.
Τι «δείχνει» ως στόχο το Αττικό Πάρκο
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από την πρώτη στιγμή όμως που στα χέρια του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής βρέθηκε το αποκαλυπτικό βίντεο, η έρευνα επικεντρώθηκε στο γιατί ο άγνωστος άνδρας προσπάθησε να βάλει φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο. Γρήγορα οι υποψίες οδήγησαν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ως στόχο του εμπρηστή, αφού μετά την θανάτωση του χιμπατζή προκλήθηκαν εντονότατες αντιδράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από ομάδες ακτιβιστών, οι οποίες είναι κατά της αιχμαλωσίας των άγριων ζώων. «Θεωρούμε πολύ πιθανό κάποιος που δεν έχει την στοιχειώδη λογική να αντιληφθεί την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει, ακόμη και στα αιχμάλωτα ζώα, να προχώρησε σε αυτή την κίνηση κατά των εγκαταστάσεων του Πάρκου», ανέφερε στο Reader στέλεχος της Πυροσβεστικής.
Τα στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής έχουν ήδη ζητήσει την βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας στο κομμάτι της ταυτοποίησης του άγνωστου εμπρηστή, του οποίου το πρόσωπο έχει αποτυπωθεί στο βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας. Το οπτικό αυτό υλικό έχει πάει ήδη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για ψηφιακή επεξεργασία και στη συνέχεια θα επιχειρηθεί ταύτιση του προσώπου αυτού με σεσημασμένους που υπάρχουν στα αρχεία της Κρατικής Ασφάλειας, και αν δεν προκύψει κάτι τέτοιο θα ακολουθήσει έρευνα για αποκάλυψη των στοιχείων του.
Δείτε ξανά το βίντεο που αποκάλυψε χθες το απόγευμα ο Alpha από την περιοχή κοντά στο Αττικό Πάρκο:
Αττικό Πάρκο για χιμπατζή: Η διαδικασία έγινε βάσει κάποιων διεθνών πρωτοκόλλων
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες ξέσπασε μπαράζ αντιδράσεων μετά από τη θανάτωση χιμπατζή που δραπέτευσε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με χιλιάδες πολίτες να καταδικάζουν το γεγονός ότι το ζώο δεν ναρκώθηκε αντί να θανατωθεί.
Ο ιδρυτής της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» Ζαν Ζακ Λεσουέρ, είχε δηλώσει τότε για το θέμα:
«Όπως και πολλά άλλα είδη, το συγκεκριμένο ζώο, η κατάστασή του στη φύση είναι απειλούμενη, δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε, έγινε βάσει κάποιων διεθνών πρωτοκόλλων, σε ό,τι αφορά στη διαφυγή ενός ζώου. Εάν μπορέσει κανείς και ναρκώσει ή περιορίσει με ασφάλεια το ζώο, η πρώτη και επιβαλλομένη λύση είναι αυτή. Εάν η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου δεν έχεις άλλη επιλογή.
Το ζώο αυτό ήταν εκτός του ζωολογικού πάρκου. Υπήρξε μια επιχείρηση να το οδηγήσουμε ξανά στο ζωολογικό πάρκο. Πέρασε απ΄ το πάρκινγκ και ακολούθησε την περίφραξη του πάρκου. Διερευνούμε αυτή τη στιγμή το πώς βγήκε, αυτά τα ζώα είναι 15 χρόνια μέσα στο πάρκο, και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Έγινε εκείνη τη μέρα μία μεγάλη διαμάχη μέσα στην ομάδα των χιμπατζήδων, και με κάποιον τρόπο βγήκε εκτός χώρου. Πέρασε σε ένα σημείο τα ηλεκτροφόρα καλώδια, μέσα στον πανικό του δεν αντέδρασε στην ηλεκτρική περίφραξη και πέρασε εκτός του χώρου», ανέφερε αρχικά.
Στο γιατί δεν χρησιμοποίησαν αναισθητικό στον χιμπατζή αλλά τον θανάτωσαν, απάντησε ο κύριος Λεσουέρ λέγοντας πως, «δεν ρίχνεις ένα αναισθητικό και πέφτει. Για να ναρκώσεις ένα ζώο 65-70 κιλά, θες σε ομαλές συνθήκες, 8-12 λεπτά τουλάχιστον αυτό το ζώο να πέσει κάτω. Σε άλλες συνθήκες, που το ζώο είναι σε έξαρση, τρέχει φοβάται, δεν ξέρει πού είναι, δε μπορείς παρά να περιμένεις τουλάχιστον 20 λεπτά, αυτό το ζώο να πέσει από τη νάρκωση. Μέσα σε αυτά τα 20 λεπτά μπορεί να είχε πάει στα διπλανά κτίρια, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδρούσε ή μπορεί να έκανε κάποια επίθεση».