Παραίτηση Ντράγκι: Γιατί η Ιταλική πολιτική κρίση προκαλεί κλυδωνισμούς στην (ήδη) ασταθή Ευρώπη- Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων

 Παραίτηση Ντράγκι: Γιατί η Ιταλική πολιτική κρίση προκαλεί κλυδωνισμούς στην (ήδη) ασταθή Ευρώπη- Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων

The Italian Prime Minister, Mario Draghi, leaves the Quirinal Palace after talks with the Head of State, Sergio Mattarella, who has not accepted his resignation inviting him to go to the Chambers to assess the situation, Rome, Italy, 12 July 2022. ANSA / Massimo Percossi

Απρόβλεπτη αλλά εξαιρετικά σημαντική μεταβλητή στο ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον (ενεργειακή κρίση, ύφεση, πληθωρισμός, κοινωνικές αναταραχές κ.ά) είναι πλέον η κυβερνητική κρίση που ξέσπασε στη Ρώμη και που, αν εξελιχθεί, θα επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια κρίσιμη συγκυρία σχεδόν υπαρξιακού χαρακτήρα γι’ αυτήν.

Το Κίνημα 5 Αστέρια απείχε από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει η κυβέρνηση με αφορμή την διαφωνία του Κινήματος για την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα. Η κυβέρνηση κέρδισε άνετα την ψηφοφορία (172-143) αλλά ο Ντράγκι υπέβαλε παραίτηση, επειδή δεν υπήρξε ομοφωνία σε κάτι που προβλέπει το πρόγραμμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του και του ζήτησε να κάνει μια ακόμη προσπάθεια συνεννόησης, κάτι που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη στη Βουλή. Αναμένεται να μεσολαβήσει μαραθώνιος διαπραγματεύσεων, καθώς όλα τα κόμματα του συνασπισμού, και τα 5 Αστέρια, δηλώνουν πρόθυμα να δώσουν πάλι ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρουσιαστεί στη Βουλή.

Η επιλογή του Mattarella -όπως δήλωσε ο Colle- να στείλει την κυβέρνηση Ντράγκι στη Βουλή απαντά, κατά την άποψη του Quirinale, σε ένα συγκεκριμένο καθήκον δημοκρατίας και διαφάνειας, λόγω της χώρας.

https://staging.libre.gr/olokliro-to-keimeno-tis-paraitisis-nt/

Την ισχυρή ηγεσία Ντράγκι επαίνεσε ο ιταλός επίτροπος και πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg περιέγραψε την υποστήριξή του λέγοντας ότι το μπλοκ συνήθως δεν επιδιώκει να αναμειχθεί στις υποθέσεις των χωρών.

«Φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ισχυρές σχέσεις με την Ιταλία ανεξάρτητα από την εσωτερική πολιτική κατάσταση», είπε. Ακόμα κι έτσι, «ήμασταν πολύ χαρούμενοι αυτούς τους μήνες, περισσότερο από ένα χρόνο, που έχουμε μια τόσο μεγάλη πλειοψηφία στην Ιταλία με μια τόσο ισχυρή ηγεσία από τον Μάριο Ντράγκι και ελπίζω πραγματικά ειλικρινά ότι αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει».

Ανάλυση του K-Report: Γιατί η Ιταλία και η Ευρώπη χρειάζονται τον Μάριο Ντράγκι

Πριν δέκα χρόνια, σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με τις μαγικές λέξεις «θα κάνουμε ό,τι χρειασθεί», πάγωσε τις πιέσεις των αγορών στους αδύνατους κρίκους της Ευρωζώνης. Τον Ιούλιο 2012 ο Ντράγκι δεν είχε μιλήσει σαν κεντρικός τραπεζίτης αλλά σαν πολιτικός που κάλυπτε το κενό της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ που δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να αρθρώσει μια στρατηγική εξόδου από την κρίση της Ευρωζώνης.

Χθες, το Κίνημα των 5 Αστέρων τον εξώθησε να υποβάλει την παραίτησή του από το αξίωμα του Πρωθυπουργού της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Ιταλίας. Η εξέλιξη έμοιαζε με προαναγγελθέν ατύχημα: Όσο πλησίαζαν οι εκλογές, άνοιξη του 2023, τα κόμματα που στηρίζουν τον Ντράγκι ενοχλούνται στην ιδέα ότι έχει το μονοπώλιο της αντιπολίτευσης το ακροδεξιό κόμμα «Ιταλοί Αδελφοί», της Μελόνι. Ευτυχώς, το θέμα δεν έκλεισε, η παραίτηση δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και όλα θα ξανασυζητηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, στην ιταλική Βουλή.

Ορισμένες πρώτες σκέψεις επί του θέματος:

Ο Ντράγκι από την ανάδειξή του σε Πρωθυπουργού έγινε πόλος σταθεροποίησης και στην Ιταλία και στην Ευρωζώνη.

Υπέγραψε με όλη την τυπική επισημότητα το Σύμφωνο του Κυρηνάλιου με τον Εμμ. Μακρόν που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός γαλλοιταλικού άξονα στην Ε.Ε και λίγο μετά τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής τρόικας Βερολίνου-Ρώμης-Παρισιού.

Από τους πρώτους ο Ντράγκι τάχθηκε υπέρ ενός πολιτικού συμβιβασμού Δύσης-Ρωσίας, γιατί μια παρατεταμένη πολεμική σύγκρουση θα είναι καταστροφική για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά –άλλοι θα βγουν κερδισμένοι.

Η Ιταλία δεν είναι απλά και μόνο η τρίτη  οικονομία της Ευρώπης αλλά ο Μεγάλος Ασθενής της, που αν περιπέσει σε ακυβερνησία θα προκαλέσει ντόμινο ανεξέλεγκτης αποσταθεροποίησης. Δίχως υπερβολή, ο Ντράγκι, από μόνος, αποδείχτηκε επαρκής εγγύηση για το αξιόχρεο της Ιταλίας.

Με τον Μακρόν να μην έχει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και την Ιταλία ακυβέρνητη πολιτεία, η Ε.Ε θα έχει καταγράψει δυο σημαντικές απώλειες  καθώς θα κινείται προς την επερχόμενη θύελλα χωρίς τον ευρωπαϊκό βολονταρισμό του αποδυναμωμένου Προέδρου και του Ιταλού Πρωθυπουργού.

Γι’ αυτό, η Ευρώπη έχει  κάθε λόγο να επιθυμεί την παραμονή του Ντράγκι στην ηγεσία της Ιταλίας. Δεν τον χρειάζεται μόνο η Ιταλία, τον χρειάζεται  και η Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα