ΕΕ: Έρχεται κλιματικός… Αρμαγεδδών με ξηρασίες και πυρκαγιές – “Φλέγεται” η Μεσόγειος
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες χρονιές της, όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, όπως οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές λόγω της αυξανόμενης κλιματικής αλλαγής. Με τον εξαιρετικά ξηρό καιρό να πλήττει αρκετές μεσογειακές χώρες, ο Επίτροπος της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, τόνισε χθες Πέμπτη ότι «η σημερινή ξηρασία στην Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει η χειρότερη στην ιστορία». Οι πυρκαγιές που καταστρέφουν τεράστιες περιοχές της υπαίθρου απλώς επιδεινώνουν την κλιματική κρίση, πρόσθεσε.
«Οι στατιστικές δείχνουν ότι από το 2017, έχουμε τις πιο έντονες, έντονες δασικές πυρκαγιές που έχουν δει ποτέ στην Ευρώπη. Και ότι δυστυχώς αναμένουμε ότι η εποχή των δασικών πυρκαγιών του 2022, θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτή την τάση», είπε.
Οι συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας έπληξαν αρκετά κράτη μέλη, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία, και ένα κύμα καύσωνα τον περασμένο μήνα έφτασε μέχρι τη βόρεια Γερμανία. Αύξησε τις ανησυχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη για περισσότερες καταστροφές για το υπόλοιπο καλοκαίρι.
Ο Σέφτσοβιτς είπε ότι η ΕΕ χρηματοδοτεί ήδη την ανάπτυξη περισσότερων από 200 πυροσβεστών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Η Ιταλία βρίσκεται στη μέση ενός καύσωνα στις αρχές του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τη χειρότερη ξηρασία στα βόρεια της χώρας τα τελευταία 70 χρόνια και οι συνθήκες συνδέθηκαν με την καταστροφή την περασμένη Κυριακή, όταν ένα τεράστιο κομμάτι του παγετώνα Marmolada αποκόπηκε και έπεσε πάνω σε πεζοπόρους.
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους εννέα, με πέντε άτομα που έκαναν πεζοπορία εκεί, ακόμα να αγνοούνται.
«Το τραγικό συμβάν στη Marmolada είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα καταστροφών που συνδέονται με υψηλότερες θερμοκρασίες και συνεπώς με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Σέφκοβιτς.
Ζέστη, ξηρασία και δασικές πυρκαγιές «βασανίζουν» την Πορτογαλία
Η Πορτογαλία προετοιμάζεται για ένα κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές να αναμένεται να ανέβουν έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς μια έντονη ξηρασία πλήττει τη χώρα.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας, που συντονίζει τις επίσημες απαντήσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι θέτει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σε υψηλή ετοιμότητα λόγω του κινδύνου πυρκαγιών. Περίπου το ένα τρίτο της Πορτογαλίας αντιμετωπίζει ακραίο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, λένε οι αρχές.
Οι υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία IPMA λέει ότι είναι πιθανές αυτό που αποκαλεί «τροπικές νύχτες», όταν οι θερμοκρασίες παραμένουν πάνω από 20 βαθμούς μετά τη δύση του ηλίου.
Η κυβέρνηση είπε ότι θα θέσει τη χώρα σε επίσημη κατάσταση συναγερμού κατά των δασικών πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνοντα έκτακτα μέτρα, όπως η απαγόρευση της καύσης καλαμιών και των πυροτεχνημάτων σε καλοκαιρινά φεστιβάλ, και τους επιτρέπει να ζητούν εξοπλισμό όπως μπουλντόζες για την απομάκρυνση των πυρκαγιών.
Περισσότερες από τις μισές πυρκαγιές στην Πορτογαλία ξεκινούν από αμέλεια
Στα τέλη Ιουνίου, το 96% της χώρας ταλαιπωρήθηκε από «ακραία» ή «σοβαρή» ξηρασία, δηλαδή τις δύο υψηλότερες κατηγορίες. Η μετεωρολογική υπηρεσία λέει ότι τους εννέα μήνες, από τον περασμένο Οκτώβριο, οι βροχοπτώσεις ήταν λίγο πάνω από το ήμισυ του μέσου όρου και αποτέλεσαν τη δεύτερη χαμηλότερη «επίδοση» από το 1931, όταν ξεκίνησαν τα αξιόπιστα εθνικά ρεκόρ.
Τα κύματα καύσωνα και οι ξηρασίες δεν είναι ασυνήθιστα στην Πορτογαλία, αλλά οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι όλη η νότια Ευρώπη μπορεί να αναμένει υψηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλότερες βροχοπτώσεις ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Καθώς ο εξαιρετικά ξηρός καιρός πλήττει τα έθνη της Μεσογείου, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η ήπειρος αντιμετωπίζει ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια της όταν πρόκειται για φυσικές καταστροφές όπως ξηρασίες και πυρκαγιές λόγω της αυξανόμενης κλιματικής αλλαγής.
Ο Ιούνιος ήταν επίσης πολύ ξηρός στην Ισπανία, η οποία είναι ο γείτονας της Πορτογαλίας στην Ιβηρική Χερσόνησο, με βροχοπτώσεις περίπου στο ήμισυ του μέσου όρου 30 ετών και ταμιευτήρες κατά μέσο όρο στο 45% — 20 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία .
Η Ιταλία υπέστη πρόσφατα ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα και βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.
Ο δεύτερος πιο θερμός Ιούνιος από το 1981 για την Ευρώπη
Έναν από τους πιο θερμούς μήνες για Ιούνιο βίωσε φέτος ο πλανήτης μας και κυρίως η Ευρώπη. Πρόκειται για τον 2ο πιο θερμό Ιούνιο για την Ευρώπη από το 1981, και τον 3ο πιο θερμό μήνα παγκοσμίως. Η μέση μηνιαία απόκλιση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη ήταν +2,04 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη μέση τιμή της κλιματικής περιόδου 1981-2010, και +1,57°C σε σχέση με την περίοδο 1991-2020. Οι αντίστοιχες τιμές παγκοσμίως ήταν +0,48°C και +0,30°C.
Επίμονα υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπώρησαν μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου τον φετινό Ιούνιο, ιδιαίτερα τη Δυτική Ευρώπη όπου καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και πρώιμου καύσωνα σε μετεωρολογικούς σταθμούς με δεδομένα από τα τέλη του 190υ αιώνα. Σε μεγάλο μέρος της Bόρειας Αφρικής, του Καναδά και της Σιβηρίας στον Αρκτικό Κύκλο καταγράφηκαν επίσης πρωτόγνωρα υψηλές θερμοκρασίες για μήνα Ιούνιο.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, παγετώνες των Άλπεων και το μόνιμα παγωμένο έδαφος στη Σιβηρία και τον Καναδά υποχωρούν ραγδαία το φετινό καλοκαίρι, όπως και η έκταση του θαλάσσιου πάγου γύρω από την Ανταρκτική έχει φτάσει στο ελάχιστο, τουλάχιστον από το 1979 όταν άρχισαν οι δορυφορικές μετρήσεις.