Στον απόηχο της Μαδρίτης, ο Ντράγκι ανοίγει την πόρτα για την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία
Μετά από ένα χρόνο διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μίλησε για τις δύο χώρες ως «εταίρους, φίλους, συμμάχους», πρόθυμους να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στη διακυβερνητική σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα. Πολλοί διακρίνουν σε αυτή τη νέα ιταλική ρητορική τις “συνέπειες” του κλίματος που παρήχθη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη και της προσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ και Άγκυρας.
Όπως γράφει και το Euractiv, η εποχή που ο Ντράγκι αποκαλούσε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα» μετά το «sofa-gate» φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Την Τρίτη (5 Ιουλίου) η σύνοδος κορυφής, δέκα χρόνια μετά την τελευταία, σηματοδότησε την υπογραφή εννέα συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας, μεταξύ άλλων σε στρατηγικούς τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και η άμυνα.
Η Τουρκία είναι ο κορυφαίος εξαγωγικός εταίρος του ΝΑΤΟ για την ιταλική αμυντική βιομηχανία.
Στο νέο αυτό κλίμα, όπως αναφέρουν αναλυτές, παίζει ρόλο το MOU που υπέγραψαν η Σουηδία και η Φινλανδία με την Τουρκία (για να αρθεί το βέτο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ των δυο σκανδιναβικών κρατών) για την άρση του εμπάργκο όπλων, η συνακόλουθη δήλωση του Όλαφ Σολτς που ουσιαστικά τερμάτισε τον γερμανικό σκεπτικισμό ως προς την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, και, φυσικά, η δήλωση του Τζο ΜΠάϊντεν ότι θα πιέσει το Κογκρέσο για την αναβάθμιση και την πώληση f16.
«Συζητήσαμε μια συμφωνία για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντράγκι στην Άγκυρα. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία υπολογίζει στην Ιταλία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η συνεργασία με την Άγκυρα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη Ρώμη όσον αφορά τους φακέλους της Λιβύης και του μεταναστευτικού, ιδίως υπό το φως της επίθεσης στο Λιβυκό Κοινοβούλιο.
Για το μεταναστευτικό, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνέχιση της συνεργασίας. Αλλά η διαχείριση της μετανάστευσης «πρέπει να είναι ανθρώπινη και αποτελεσματική», είπε ο Ντράγκι. Οι πόρτες της Ιταλίας είναι ανοιχτές, «αλλά η χώρα έχει φτάσει στα όριά της», πρόσθεσε.
Το 2021, οι παράτυποι μετανάστες που έρχονται στην Ιταλία μέσω της Τουρκίας έχουν υπερτριπλασιαστεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε στη συνέχεια την Αθήνα ότι απορρίπτει τους μετανάστες στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποτελεί απειλή και για την Ιταλία».
Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τις κοινές τους προσπάθειες για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία και της επισιτιστικής κρίσης.
«Η Ιταλία και η Τουρκία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία” και είναι ενωμένες “στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και στην υποστήριξη του Κιέβου», δήλωσε ο Ντράγκι.