Μετωπική στη Βουλή για NOVARTIS και ακρίβεια – Τι θα υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν λάβει θέση μάχης για τη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή που προκάλεσε η κυβέρνηση για την «κοινωνική πολιτική». Μετωπική κι εφ΄ όλης της ύλης αναμένεται να είναι η σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν πως πιθανότατα η σημερινή θα είναι η τελευταία μάχη που θα δώσει στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το κλείσιμο της Βουλής και την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών.
Της Άννας Καραβοκύρη
Η αίσθηση που έχει η πλειονότητα των γαλάζιων βουλευτών είναι πως η σημερινή θα είναι η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας υπό αυτή τη σύνθεση καθώς περί τα τέλη Αυγούστου υπολογίζουν πως θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα της Διάλυσης της Βουλής και παραμένει άγνωστο το πότε και το πως θα συνέλθει η επόμενη Βουλή.
- Ωστόσο ακόμα και τα πιο «συντηριτικά» στελέχη της γαλάζιας παράταξης ομολογούν ότι το κλίμα είναι αμειγώς προεκλογικό και αυτό πλέον δεν μπορεί να αλλάξει, οπότε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό.
Με βάση τον προγραμματισμό που ήδη έχει γίνει, το Κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του νομοθετικού έργου απο τις 29 Ιουλίου ως και τις 22 Αυγούστου. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου – όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις απο τον πρωθυπουργό για τον χρόνο των εκλογών – το Κοινοβούλιο θα «υπολειτουργεί» υπο την έννοια πως δεν θα συνέλθει το Σώμα της Ολομέλειας ούτε θα συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές επιτροπές, παρά μόνο οι διοικητικές υπηρεσίες της Βουλής.
- Επίσης, έχει δωθεί «άνωθεν» εντολή προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη να βρίσκονται στα πόστα τους το αργότερο ως τις 22 Αυγούστου. Το γεγονός αυτό προιδεάζει πως στο «ημερολόγιο» του πρωθυπουργού έχει προκαθοριστεί η ημερομηνία των επόμενων εκλογών.
Μέσα σε αυτό το προεκλογικό και πολωτικό κλίμα ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει το Σώμα της Ολομέλειας και τους πολιτικούς αρχηγούς για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να πείσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και κυρίως τους πολίτες ότι η κυβέρνηση ασκεί «φιλεργατική πολιτική στην πράξη».
- Όπως τονίζουν από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη «από την πρώτη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης και την έμπρακτη στήριξη των εργαζόμενων».
Σημειώνουν μάλιστα ότι μέχρι στιγμής, δαπανήθηκαν πάνω από 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας και 2,7 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να πάρει «μερίδιο» από τα κόμματα της Αριστεράς όσον αφορά την κοινωνική πολιτική υποστηρίζοντας πως αυτή «δεν έχει πολιτικό πρόσημο». Θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ανταποκρίνεται στο δίκαιο αίτημα όλων των εργαζομένων να έχουν μέρισμα από την ανάπτυξη της χώρας.
- Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρήσει να υποδομήσει την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως επί κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκαν οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι, επιβλήθηκαν νέοι φόροι και η ανεργία εκτοξεύτηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Παράλληλα, θα υποστηρίξει πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την αγορά εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και θα υπενθυμίσει τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει και που θα λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση για την στήριξη των εργαζομένων.