Καιρίδης στο libre: Για την Ελλάδα προέχει η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
«Προέχει, η ραγδαία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπως αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Καιρίδης.
Όπως τονίζει στο άρθρο του στο libre :
- «Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση και καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας, νέα αξιόπιστα και ψηφιοποιημένα, έξυπνα δίκτυα, ΑΠΕ, αποθηκευτικά συστήματα, τερματικοί σταθμοί, αγωγοί και αξιοποίηση κοιτασμάτων».
Η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ελλάδα
Η Ευρώπη έχει μπει σε μια βίαιη και επώδυνη διαδικασία απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι εξαίρεση στο ευρύτερο ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα. Έχει, ωστόσο, κάποιες ιδιαιτερότητες που της δίνουν κάποιες δυνατότητες που θα πρέπει να αξιοποιήσει αλλά και της δημιουργούν κάποιες δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει.
Η Ελλάδα δεν προμηθεύεται φυσικό αέριο μόνο από τη Ρωσία, όπως κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.
Αντίθετα, αγοράζει αζέρικο φυσικό αέριο, μέσω του αγωγού που έρχεται από την Τουρκία, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη διεθνή αγορά, χάρη στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
Υπό αυτή την έννοια, έχει κάποιες εναλλακτικές που δεν έχουν άλλες χώρες που δεν προνόησαν ή δεν μπόρεσαν να διαφοροποιήσουν τους προμηθευτές τους. Επιπλέον, στην Ελλάδα πάνω από τα 2/3 του φυσικού αερίου χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή και, μόλις το 1/3 αφορά την οικιακή και τη βιομηχανική κατανάλωση.
Τα ποσοστά είναι ακριβώς αντίστροφα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι στη χώρα μας ο περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι, εν δυνάμει, πιο εύκολος από ότι, για παράδειγμα, στη Γερμανία, αρκεί να ενισχυθούν άλλες εναλλακτικές για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Γι’ αυτό και προέχει, ιδίως στη χώρα μας, η ραγδαία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι φθηνές και άφθονες, με την παράλληλη επέκταση και αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου διανομής αλλά και τη δημιουργία αντλιοταμιευτήρων για την αποθήκευση της πλεονάζουσας παραγωγής, όταν η ζήτηση υπολείπεται.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι κάπως τυχερή γιατί μια επένδυση που φάνταζε εξαιρετικά ζημιογόνα το 2020, αποδεικνύεται πολύτιμη σήμερα στις νέες συνθήκες. Πρόκειται για τον νέο υπερσύγχρονο λιγνιτικό σταθμό της ΔΕΗ, την Πτολεμαΐδα V, που θα λειτουργήσει μέσα στο 2022 και θα προσθέσει ισχύ, ως αξιόπιστη μονάδα βάσης, στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Η παράταση της λειτουργίας, όσων ακόμα λιγνιτικών μονάδων είναι εφικτό, θα ανακουφίσει το σύστημα για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση και καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας, νέα αξιόπιστα και ψηφιοποιημένα, έξυπνα δίκτυα, ΑΠΕ, αποθηκευτικά συστήματα, τερματικοί σταθμοί, αγωγοί και αξιοποίηση κοιτασμάτων. Η πρόκληση είναι μεγάλη και πολυεπίπεδη: αφορά την κυβέρνηση, τις τοπικές κοινωνίες, τη δικαιοσύνη, τους επενδυτές αλλά και το σύνολο των πολιτών. Τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα.
Όμως, η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης είναι μονόδρομος. Και μεσο-μακροπρόθεσμα θα μειώσει το κόστος της ενέργειας για κάθε μονάδα παραγόμενου ΑΕΠ, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας αλλά και του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών.