Πρόβλεψη JP Morgan: Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει στην “στρατόσφαιρα” των 380$ το βαρέλι- Καταστροφικές οι συνέπειες για την Ευρώπη

 Πρόβλεψη JP Morgan: Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει στην “στρατόσφαιρα” των 380$ το βαρέλι- Καταστροφικές οι συνέπειες για την Ευρώπη

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν στα «στρατοσφαιρικά» ύψη των 380 δολαρίων το βαρέλι, εάν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις ωθήσουν τη Ρωσία να επιφέρει αντίποινα περικοπές στην παραγωγή αργού, προειδοποίησαν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Το G7 σχεδιάζει έναν περίπλοκο μηχανισμό για να περιορίσει την τιμή που φέρνει το ρωσικό πετρέλαιο σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Όμως, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ΗΠΑ μπορούν να αντέξουν οικονομικά εάν μειώσουν την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς αυτό να βλάψει υπερβολικά την οικονομία, αναφέρουν οι αναλυτές της JPMorgan.

Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά, με μεγαλύτερες επιπτώσεις στην Ευρώπη. Μια περικοπή 3 εκατομμυρίων βαρελιών στις ημερήσιες προμήθειες θα ωθήσει τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ το χειρότερο σενάριο των 5 εκατομμυρίων θα μπορούσε να σημαίνει «στρατοσφαιρικό» αργό πετρέλαιο στα 380 δολάρια.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος με ένα ανώτατο όριο τιμών είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην συμμετάσχει και αντ’ αυτού να ανταποδώσει μειώνοντας τις εξαγωγές», έγραψαν οι αναλυτές. «Είναι πιθανό ότιο Πούτιν θα μπορούσε να ανταποδώσει περικόπτοντας την παραγωγή ως τρόπο να προκαλέσει αναταραχή στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας».