Κοροναϊός – Προειδοποίηση Παγώνη: Περισσότερες από 300 εισαγωγές ασθενών σε 24 ώρες

 Κοροναϊός – Προειδοποίηση  Παγώνη: Περισσότερες από 300 εισαγωγές ασθενών σε 24 ώρες

Ανησυχία για την άνοδο των κρουσμάτων κοροναϊού εκφράζει η Ματίνα Παγώνη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε 24 ώρες είχαμε περισσότερες από 300 εισαγωγές ασθενών.

Η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ το Σάββατο (2/7) επεσήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, αφού παρατηρήθηκε αρχικά σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και συνήθως στη χώρα μας κάνει την εμφάνισή της ένα μήνα μετά. «Το σημαντικότερο είναι οι δύο δείκτες, θάνατοι και διασωληνωμένοι να παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά», τόνισε η πρόεδος της ΕΙΝΑΠ.

Επίσης απηύθυνε έκκληση προς όλους, να μην ξεχνάμε την μάσκα, ακόμα κι αν δεν είναι υποχρεωτική, διότι είναι το ισχυρότερο όπλο μας απέναντι στην Covid-19, σε καθημερινό επίπεδο. «Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι», δήλωσε, λέγοντας εμμέσως «ναι» στα ατομικά μέτρα προστασίας.

«Η ενημέρωση για την τέταρτη δόση του εμβολίου θα έπρεπε να είναι πιο απλή»
Μιλώντας για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού ανέφερε ότι η ενημέρωση θα έπρεπε να είναι πιο απλή, γιατί «ο κόσμος μπερδεύτηκε».

Εμβόλιο κοροναϊού

Συνέχισε, υπογραμμίζοντας τρία στοιχεία που χρειάζεται να διευκρινιστούν: Οι άνω των 60 ετών, με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να κάνουν την δεύτερη αναμνηστική δόση. Για αυτούς που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 59 ετών, δεν υπάρχουν πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία από μελέτες ότι είναι αναγκαίος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, δεν θα προβούν στην τέταρτη δόση. Βέβαια, αυτοί που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα θα πράξουν αναλόγως. Η ομάδα που έχει κάνει την τρίτη δόση και μολύνεται όμως ξανά από τον ιό, δεν χρειάζεται να κάνει τέταρτη δόση».

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «περισσότερες από 300 εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό σημειώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, ενώ το ιικό φορτίο το τελευταίο 10ήμερο αυξήθηκε κατά 200% στην Αττική και κατά 88% στη Θεσσαλονίκη».

Η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ακόμη ότι τα εμβόλια δεν είναι ειδικά για κάθε μία υποπαραλλαγή της Covid, αλλά είναι αναγκαία για την αποτροπή της σοβαρής νόσου. Ειδικότερα, για το νέο εμβόλιο, που λέγεται ότι θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα την Όμικρον 4 και 5, διευκρίνισε ότι είναι πολύ πιθανό να μην έχει παρασκευαστεί έως τον Σεπτέμβρη, αφού τα εμβόλια χρειάζεται να περάσουν από πολλές φάσεις και ο περαιτέρω χρόνος είναι απαραίτητος.